Misteriozni "otkucaji srca" iz dubokog svemira snimljeni radioteleskopom u Kanadi

Radioteleskop CHIME i kolaboracija FRB otkrili su novi izboj radiovalova, poznat kao fast radio burst, koji je neuobičajen po svojem trajanju i iznenađujućoj pravilnosti

Sandro Vrbanus petak, 15. srpnja 2022. u 06:00

Znanstvenici kolaboracije FRB i astronomi s radioteleskopa CHIME u Kanadi, u suradnji s nekoliko sveučilišta u Kanadi i SAD-u, potvrdili su otkriće novog brzog izboja radiovalova. U astronomiji se ove pojave nazivaju fast radio burst (FRB) i neke su od najmisterioznijih pojava iz dubokog svemira, koje poznajemo tek petnaestak godina. Ponavljajući FRB signali još su rjeđi od onih zabilježenih tek jednom.

U pravilu su to izboji radiovalova dugi tek nekoliko milisekundi, koji se u manje ili više pravilnim razmacima mogu otkriti na Zemlji. Obično su vrlo snažni pa se probiju kroz šum ostalih radiovalova, pokrivaju širok spektar frekvencija, a oni koje su znanstvenici do sada otkrili dolaze iz različitih dijelova svemira – pa nije sasvim jasno koji su im izvori.

Bum-bum-bum

Sada je spomenuti tim znanstvenika pronašao još jedan izvor FRB-a, koji dolazi iz galaksije udaljene nekoliko milijardi svjetlosnih godina od nas, a po mnogočemu je neobičan, čak i za neobičnu domenu kakva su brzi izboji općenito. Naime, ovaj se FRB signal ponavlja svakih 0,2 sekunde, u vrlo preciznom ritmu, a svaki od izboja traje i do 3 sekunde – stvarajući pritom ritam nalik otkucajima srca.

Time je ovaj signal, službene oznake FRB 20191221A, postao i najduži tog tipa ikada otkriven, a dodatno produbljuje misterij FRB-ova kao takvih. Osim što ga od prosječnog do sada otkrivenog izboja razlikuje oko tisuću puta duže trajanje svakog "otkucaja", signal je i oko milijun puta jači od signala pulsara ili magnetara u našoj galaksiji.

Svemirski sat

Astronomi s MIT-a pišu kako bi mu izvorište mogao biti kakav pulsar ili magnetar (dakle neki od tipova mrtvih, neutronskih zvijezda, ostataka nekadašnjih jezgri većih zvijezda). Za sada to nije moguće potvrditi. "Ovo bi mogao biti magnetar ili pulsar na steroidima", kažu, ističući njegova neobična svojstva.

Vrijeme (X os) i frekvencija (Y os) novootkrivenog FRB signala
Vrijeme (X os) i frekvencija (Y os) novootkrivenog FRB signala

Astronomi se nadaju da bi mogli "uhvatiti" još signala iz istog izvora, kako bi od njega stvorili svojevrsni "svemirski sat". Ako je njegovo zračenje toliko pravilno, otkrivanje promjena u njemu moglo bi dati odgovore na pitanja o brzini širenja svemira. Prvi znak ovog FRB-a zabilježen je na radioteleskopu CHIME 21. prosinca 2019., privukao je pažnju znanstvenika, a oni su se potom posvetili njegovom detaljnijem proučavanju. O svemu su u časopisu Nature ovoga tjedna objavili i znanstveni rad.