Objavljena je prva fokusirana fotografija teleskopa Webb

Svemirski teleskop James Webb uspješno je okončao fazu poravnanja zrcala i fokusiranja slike, a u NASA-i su time iznimno zadovoljni jer je sada jasno da će ovaj instrument moći ostvariti ono za što je izrađen

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. ožujka 2022. u 11:38

Nakon višetjednog polaganog i preciznog procesa, 11. ožujka svemirski teleskop James Webb dovršio je fazu finog ugađanja svojih zrcala, pa je bio u stanju snimiti svoju službeno prvu fokusiranu fotografiju jedne zvijezde. Cilj je bio fokusirati se na jednu zvijezdu i dobiti idealnu sliku, no budući da su Webbovi instrumenti toliko osjetljivi, na fotografiji se vide i druge zvijezde i galaksije u pozadini – rezultat je spektakularna, pomalo apstraktna fotografija, koju vidite uz ovaj tekst.

Ispunjena očekivanja

NASA-in tim iznimno je zadovoljan učinjenim. Prema prvim rezultatima vidjeli su da su optičke performanse teleskopa upravo onakve kakve su očekivali. Prema tome zaključuju da će teleskop Webb biti uspješan u svojem radu, odnosno da će moći ispuniti ciljeve koje su mu znanstvenici zacrtali. Prva slika nije pokazala nikakve probleme u kvaliteti, opstrukcije vidnog polja i slične, pa je svjetlost na senzore pala bez problema i stvorila ovu fotografiju.

Želite li prvu Webbovu fotografiju preuzeti u punoj veličini (za desktop pozadinu ili slično), možete to učiniti na ovom mjestu.

"Prije više od dvadeset godina Webbov je tim krenuo u izradu najmoćnijeg svemirskog teleskopa koji je ikada bio lansiran u svemir te osmislio hrabri optički dizajn kako bi se ispunili zahtjevni znanstveni ciljevi. Danas možemo reći da će taj dizajn ispuniti svoju svrhu", poručio je Thomas Zurbuchen, prvi čovjek znanstvenih misija u NASA-i.

Povrh poravnanja 18 segmenata primarnog zrcala, Webbov je tim fokusirao i instrument NIRCam, kameru koja snima u bliskom infracrvenom spektru. Kako bi potvrdili da je i taj proces prošao prema planu, snimili su zanimljiv "selfie". On je snimljen pomoću posebne leće, orijentirane tako da ne snima zvjezdano nebo nego upravo zrcala teleskopa – tj. namijenjena je za ugađanje instrumenata.