Objavljene prve znanstvene fotografije sa svemirskog teleskopa James Webb

NASA je predstavila prve rezultate višedesetljetnih napora na izradi i lansiranju najmoćnijeg svemirskog teleskopa u povijesti. Za početak smo dobili nekoliko snimki dubokog svemira s različitih instrumenata

Sandro Vrbanus utorak, 12. srpnja 2022. u 12:00

Došao je i taj, povijesni dan za astronomiju. NASA će danas otkriti prve fotografije koje su snimili instrumenti svemirskog teleskopa James Webb, lansiranoga prošloga Božića. Tiskovna konferencija NASA-e počinje u 16:30, a prije nje, za zagrijavanje, donosimo popis svemirskih objekata koje je Webb prve snimao, kao i video kojim je najavljen današnji događaj.

Američki predsjednik Joe Biden sinoć je javnosti prikazao prvu fotografiju s Webba, a više o tome prenijeli smo na ovom mjestu. Najdublji pogled na svemir koji smo ikada vidjeli danas će biti nadopunjen s još četiri snimke sasvim drugačijih objekata.

Prve znanstvene mete

Iako ih je mjesecima skrivala od javnosti, NASA je prije nekoliko dana objavila pet svemirskih predjela koji su odabrani kao prve znanstvene mete Webba i čije će fotografije danas biti prikazane. To su:

Maglica Eta Carinae. Velika maglica u Kobilici emisijska je maglica južnog neba, udaljena oko 7.600 svjetlosnih godina od Zemlje. Jedna je od najvećih i najsjajnijih maglica. Dom je mnogim zvijezdama većima od našeg Sunca i mjesto je gdje se rađaju nove zvijezde.

Egzoplanet WASP-96 b. Udaljen je od Zemlje oko 1.150 svjetlosnih godina, sačinjen je od plinova, masa mu je otprilike upola manja od Jupiterove. Otkriven je 2014., oko svoje zvijezde obiđe svaka 3,4 dana, a Webb će nam dati spektralnu snimku sastava njegove atmosfere.

Južna prstenasta maglica. Planetna je to maglica u zviježđu Jedra, a čini ju pretežno oblak plina koji okružuje umiruću zvijezdu. Udaljena je od nas oko 2.000 svjetlosnih godina, a promjera je oko pola svjetlosne godine.

Stephanov kvintet. Galaktička skupina u zviježđu Pegaza, sastoji se od pet galaksija i prva je otkrivena kompaktna galaktička skupina ikada (otkrio ju je 1877. godine Édouard Stephan). Najviše je proučavana galaktička skupina u kojoj galaksije "plešu" jedna oko druge, a udaljena je od nas čak 290 milijuna svjetlosnih godina.

SMACS 0723. Udaljeno polje galaksija čiji prikaz je, gledano sa Zemlje, značajno pod utjecajem gravitacijske leće klastera galaksija koji se nalazi bliže nama. Zbog tog efekta Webb je u stanju snimiti iznimno udaljene i tamne galaksije. Ova slika, objavljena noćas, naš je najdublji pogled na svemir u povijesti, a iz NASA-e su najavili da Webb ima još ponekog "asa u rukavu", odnosno da će snimati objekte udaljenije i od 13 milijardi svjetlosnih godina, koliko su udaljene najudaljenije galaksije na ovoj snimci.

U sljedećoj galeriji donosimo dosadašnje snimke ovih objekata (osim egzoplaneta WASP-96), za usporedbu s novim, Webbovima:

UŽIVO: objava prvih fotografija teleskopa Webb

1. Klaster galaksija SMACS 0723

2. Egzoplanet WASP-96 b (sastav atmosfere)

3. Južna prstenasta maglica snimljena NIRCam (L) i MIRI (D) instrumentima

4. Stephanov kvintet (kompozit od preko 1.000 snimaka s ukupno 150 milijuna piksela)

5. Maglica Eta Carinae

Sve objavljene fotografije u punoj rezoluciji dostupne su na NASA-inim stranicama.

VIDEO: prijenos NASA-ine konferencije uživo