NASA skriva prvu znanstvenu "metu" teleskopa Webb

Iako su već odredili čime će se novi svemirski teleskop James Webb baviti tijekom prve godine svojeg rada, prva će mu zadaća ostati tajnom sve do objave prvih fotografija

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. ožujka 2022. u 14:17

Osim što su znanstveno i inženjerski dosegli neke nove razine i postavili visoke standarde, u NASA-i su, tijekom razvoja projekta svemirskog teleskopa James Webb, značajno poradili i na marketingu. Javnost je tako mogla pratiti posljednje korake u razvoju teleskopa, njegovoj pripremi za lansiranje, pa potom i samo lansiranje i put do finalnog "parkirališta" u svemirskoj Lagrangeovoj točki L2. Tijekom posljednjih mjeseci s vremena na vrijeme objavljuju i prilično atraktivne testne fotografije s ovog teleskopa, a javnost izvješćuju o svakom napretku kad je riječ o tehničkim procesima, poput poravnavanja i fokusiranja zrcala.

Iščekivanje prvih fotografija

Na prošlotjednoj konferenciji za medije iz NASA-e su tako potvrdili i kako je već sada odabran niz znanstvenih projekata kojima će teleskop Webb posvetiti svoje vrijeme. Znanstvenici iz cijelog svijeta poslali su preko tisuću prijedloga za promatranja i snimanja dubokog svemira, egzoplaneta, zvijezda, galaksija, maglica i ostalih svemirskih objekata, iz čega je vodstvo projekta Webb izdvojilo najzanimljivije i najkvalitetnije. Već sada određen je raspored rada teleskopa za cijelu prvu godinu, no – jedna je stvar ostala misterij.

Prva fokusirana fotografija ovog teleskopa
Prva fokusirana fotografija ovog teleskopa

U marketinškom potezu kojem je, vjerojatno, cilj podići napetost i potaknuti iščekivanja u javnosti, prva znanstvena "meta" svemirskog teleskopa James Webb proglašena je najstrože čuvanom tajnom. Jednom kada se dovrši proces hlađenja i kalibracije Webbovih senzora, teleskop će se okrenuti prema jednom svemirskom objektu i snimiti ga. Trebalo bi se to dogoditi tijekom srpnja, a NASA će potom vrlo vjerojatno od objave prvih "pravih" Webbovih fotografija ponovno načiniti medijski spektakl.

Tajni prvi svemirski predmet promatranja mogao bi biti značajan, atraktivan ili simboličan, a objava njegove fotografije s Webba time bi trebala postati dijelom znanstvene povijesti. Nesumnjivo je da će javnost sa zanimanjem dočekati da vidi sve mogućnosti najnaprednijeg svemirskog teleskopa u povijesti, koji ima potencijal promijeniti naše shvaćanje svemira.