Perseverance se priprema za prikupljanje uzorka stijene s Marsa

Perseverance je već poslao brojne video i audio zapise s Marsovske površine koji uistinu mogu dočarati atmosferu Crvenog planeta, a 1.600 kilometara od njega nalazi se i kineski rover Zhurong

Matej Markovinović subota, 24. srpnja 2021. u 11:26

NASA-in je rover Perseverance uspješno sletio na Mars u krater Jezero ove veljače te od tada redovno šalje nove izvještaje s Crvenog planeta. U misijama mu se pridružio i mali helikopter pogonjen Linux operativnim sustavom, Ingenuity, koji je još u travnju obavio nekoliko pokusnih letova te je tako ušao u povijest.

No, prema NASA-inoj objavi. Perseverancea čeka nova zadaća za koju se već počeo pripremati. Naime, riječ je o prikupljanju prvog uzorka stijene s Marsa uz pomoć raznih znanstvenih instrumenata koje se nalaze na roveru.

Prikupljanje uzoraka počet će kroz sljedeća dva tjedna te će trajati oko 11 dana, a iz NASA-e navode da će ova misija služiti kao svojevrsna prekretnica.

„Na pragu smo nove ere planetologije i otkrića“, rekao je NASA-in znanstvenik Thomas Zurbuchen te je usporedio Perseveranceovu zadaću s onom u kojoj je Neil Armstrong prije 52 godine uzeo prvi uzorak s Mjeseca.

Nakon što Perseverance prikupi uzorke, izmjerit će njihov volumen, fotografirati ih te će ih hermetički zatvoriti i spremiti na sigurno dok po njih ne dođu svemirske letjelice koje NASA trenutno razvija s Europskom svemirskom agencijom.

Podsjećamo da NASA ovim roverom želi istražiti tragove ranijeg života mikroba na Marsu te njegovu geologiju i klimu. Više detalja o ovoj, ali i prethodnim misijama, možete pročitati na njihovoj službenoj stranici.