"Stupovi stvaranja": NASA izradila nove 3D vizualizacije i model za 3D ispis

Jednu od najpoznatijih svemirskih fotografija s teleskopa Hubble i James Webb NASA je preradila i u tri dimenzije, stvorivši nove vizualizacije te besplatan model za 3D ispis

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. srpnja 2024. u 18:15

"Stupovi stvaranja" jedan su od najpoznatijih svemirskih prizora u povijesti, prvi put zabilježen kamerom svemirskog teleskopa Hubble 1995. godine. Od tada su dobili još nekoliko interpretacija, najnovije od kojih su zasluga najboljeg svemirskog teleskopa ikad izrađenog, Jamesa Webba. "Stupovi stvaranja" zapravo su vizualni "trozubac", odnosno prema nekima tri "surle", što su oblici koje je formirala nakupina međuzvjezdanog plina i prašine u maglici Orla, udaljenoj 6.500-7.000 svjetlosnih godina od Zemlje i smještenoj u zviježđu Zmije. Od prve pojave intrigiraju maštu i izazivaju reakcije, pa nije čudo da su na velik odjek naišle i novije, detaljnije fotografije te regije u kojoj nastaju nove zvijezde.

NASA se sada još jednom vratila istom motivu, pa je izradila novu trodimenzionalnu vizualizaciju kozmičke megastrukture, kombinirajući snimke Hubblea i Webba. Ona je dostupna u obliku videa, koji omogućavaju gledatelju "proletjeti" pored samih stupova i vidjeti ih u punom sjaju i s mnogo detalja, koje klasične dvodimenzionalne fotografije ne ističu.

Sve pojedinosti strukture mogu se promotriti i u vizualnom i u infracrvenom dijelu spektra, a upravo kontrast među njima najbolje pokazuje zašto je dobro imati više od jednog svemirskog teleskopa za opažanje istog objekta, kažu autori vizualizacije, jer to širi naše poglede i razumijevanje svemira: "Regija Stupova stvaranja nastavlja nam nuditi nove uvide koji izoštravaju naše razumijevanje o tome kako zvijezde nastaju. Sada, s ovom novom vizualizacijom, svatko može doživjeti ovaj bogati, zadivljujući krajolik na nov način", poruka je iz NASA-e.

Iako izgleda kao umjetnički prikaz, 3D struktura u videu isključivo je rezultat znanstvenih opažanja teleskopa, ali rekreirana dodavanjem treće prostorne dimenzije. Kao bonus sadržaj, uz animirane trodimenzionalne vizualizacije, objavljen je i 3D model namijenjen 3D ispisivanju. Podaci iz teleskopa pretočeni su u .stl datoteku, koju je moguće ispisati na bilo kojem pisaču pa izbliza proučiti detalje fascinantne svemirske strukture.

Opisane video zapise možete vidjeti unutar ovog teksta. Jedan je kraći i sastoji se samo od video animacija, dok je drugi s naracijom koja opisuje detalje vidljive na ekranu i daje ponešto pozadine i konteksta cijeloj priči. Modele za ispisivanje 3D Stupova stvaranja u kućnoj radinosti (u komadu ili u dijelovima) moguće je besplatno preuzeti na ovom mjestu.