Airbus će na putničkom zrakoplovu A380 testirati motore s otvorenim propelerima

Tri tehnološka partnera koji rade na ovom projektu smatraju da će motori s otvorenim propelerima omogućiti i do 20% smanjenja emisija ugljikovog dioksida, a čak i više ako se pogone održivim gorivom

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. srpnja 2022. u 17:10
📷 Airbus
Airbus

Na avijacijskoj smotri Farnborough International Airshow, održanoj prošloga tjedna u engleskoj zračnoj luci Farnborough, najavljen je novi projekt triju partnera, kojim se želi ispitati nova generacija motora za putničke zrakoplove, s ciljem povećanja njihove efikasnosti i smanjenja negativnog ekološkog učinka. Projekt vodi proizvođač zrakoplova Airbus u suradnji s tvrtkom CFM International, koju, u vlasničkom udjelu 50:50, drže General Electric i Safran Aircraft Engines, poznati proizvođači zrakoplovnih motora.

Elise efikasnije od turbine

Ideja je na najvećem putničkom zrakoplovu današnjice, Airbusu A380, do kraja ovog desetljeća testirati avionske motore nove generacije – i to s otvorenim propelerima. Ovakvi turbo-propelerni motori nove generacije trebali bi donijeti značajna poboljšanja i biti jedna od tehnologija kojom će avioni postati "čišći" i efikasniji u budućnosti.

📷 Airbus
Airbus

Testiranje koje će provesti spomenuti partneri trebalo bi razjasniti detalje oko aerodinamičke integracije ovog tipa propelernog motora s krilima zrakoplova, pokazati njihove letne karakteristike, kao i poboljšanja u efikasnosti. Za sada se najavljuje smanjenje emisija CO2 od 20%, u usporedbi s danas najefikasnijim avionskim motorima, a budući da će nova generacija biti i potpuno kompatibilna sa 100% održivim avionskim gorivom (SAF), to znači da bi smanjenje zagađenja trebalo biti još značajnije.

"Nove pogonske tehnologije imat će ključnu ulogu u postizanju neto-nultih emisija kao cilja avioindustrije, zajedno s novim dizajnom zrakoplova te održivim energentima", poručuju iz Airbusa, ne otkrivajući tehničke pojedinosti novih propelernih motora.