Airbusova biomimikrijska krila testirana u zračnom tunelu

Avion koji bi imao fleksibilna krila inspirirana prirodnim oblikom onih ptičjih trebao bi biti budućnost održive i efikasnije avijacije, a novi oblik krila trebao bi biti kompatibilan i s postojećim modelima

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. travnja 2022. u 21:09

U sklopu inicijativa koje Airbus provodi kako bi se bolje prilagodio tehnologijama budućnosti i osigurao da njegovi zrakoplovi budu ekološki održivi i efikasni, inovacije se testiraju u više smjerova. Pored ekoloških goriva i neuobičajenih eksperimentalnih oblika trupa zrakoplova, prije nekoliko se godina pojavio i dizajnerski koncept krila, nalik onih kod ptica grabljivica.

eXtra Performance Wing

Ova krila inspirirana su prirodnima, lagana su, savitljiva, a trebala bi omogućiti značajno bolje performanse od onih klasičnih kakva danas postoje na komercijalnim zrakoplovima. Svoj inovativni oblik tip krila Airbus naziva eXtra Performance Wing i vjeruje da će njihov dizajn omogućiti poboljšanje aerodinamičkih svojstava, pa će samim time i smanjiti potrošnju goriva i emisija štetnih plinova.

Oblik krila nalikuje ptičjima, pa je riječ o tehnologiji biomimikrije (oponašanja prirode). No, ideja je da se ova revolucionarna i nekonvencionalna krila mogu postaviti na postojeće modele zrakoplova i tako ih učiniti efikasnijima. Prvi testovi krila eXtra Performance Wing obavljeni su nedavno u zračnom tunelu u blizini britanskog Bristola, gdje se, među ostalim, testiraju i bolidi Formule 1, novi putnički dronovi i klasični zrakoplovi. Krilo je, dakako, testirano u umanjenoj inačici.

Bio-inspirirana krila u ovom su testu bila postavljena na umanjeni model mlaznog putničkog zrakoplova Cessna Citation VII, izrađen 3D ispisom. Sljedeći korak bit će testiranje istog koncepta, ali s ugrađenim senzorima za udare vjetra i dodatnim aktivnim zakrilcima koja se mogu mijenjati tijekom leta i tako dati bolju kontrolu nad zrakoplovom. Nakon toga bi, u ubrzanom ciklusu testiranja koji najavljuju iz Airbusa, trebali uslijediti i prvi pokusni letovi.