Boeing 777X obavio prvi let

Najveći dvomotorni putnički zrakoplov na svijetu ove je subote obavio prvi službeni četverosatni pokusni let na nebu iznad Seattlea

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. siječnja 2020. u 12:59

Dok je cijela flota Boeingovih problematičnih zrakoplova 737 Max još uvijek prizemljena, američki proizvođač pokušava svoju sliku u javnosti i pred kupcima popraviti drugim, nadaju se uspješnijim, modelom. Putnički zrakoplov Boeing 777X najveći je, gotovo 70 metara dugi, dvomotorni putnički zrakoplov na svijetu, i sada smo ga prvi puta vidjeli u akciji. Ovaj je model u razvoju od 2011. godine, dijelovi su u proizvodnju krenuli 2017., a prvi pokusni let je, nakon nekoliko odgađanja, obavljen ove subote.

Let je trajao oko četiri sata, a obavljen je iznad američke savezne države Washington na sjeverozapadu SAD-a. Prema sadašnjem planu testiranja prvi kupac ovog modela zrakoplova, avioprijevoznik Emirates, prve će primjerke zaprimiti tijekom sljedeće godine. Boeing je ukupno do sada prodao 309 777X-a po cijeni od 442 milijuna dolara po komadu.

Preklopna krila i velike uštede

777X, odnosno u komercijalnoj izvedbi pod oznakom 777-9, veća je i efikasnija inačica postojećeg modela Boeing 777. U njega bi trebalo, ovisno o konfiguraciji, biti moguće smjestiti i preko 400 putnika. Zahvaljujući novim kompozitnim materijalima i novim motorima (proizvedenih u General Electricu) ovaj bi model trebao trošiti oko 12-13% manje goriva od prethodnika.

Krila su, kao i cijeli zrakoplov, povećana, a kako bi zadržao kategorizaciju istu kao i kod "običnog" modela 777, inženjeri su mu morali dodati preklopne vrhove krila. Oni se zbog lakšeg parkiranja na postojeća mjesta sklapaju kada je zrakoplov na tlu, dok su u letu potpuno rašireni.