F-16 možda u SAD-u neće biti zamijenjen s F-35, nego "nečim između"

Ratno zrakoplovstvo SAD-a moglo bi izraditi sasvim novi model borbenog aviona generacije 4,5, smješten između postojećih F-16 i novih F-35, uzevši najbolje od oba modela

Sandro Vrbanus subota, 20. veljače 2021. u 06:30

Američko ratno zrakoplovstvo planira kroz redovne nadogradnje i zamjene modela održavati svoju flotu borbenih zrakoplova "svježom", modernom i opremljenom u skladu s najnovijim tehnološkim trendovima. U tom smjeru trebala je ići i postupna zamjena vrlo popularnog modela F-16 Fighting Falcon, čija zamjena je trebao biti univerzalni stealth mlažnjak F-35 Joint Strike Fighter. Međutim, taj se model pokazao problematičnim i skupim, pa sada u Pentagonu i Ratnom zrakoplovstvu traže rješenje kojim bi mogli tome doskočiti.

Breaking Defense prenosi izjavu generala CQ Browna, koji kaže kako je za fiskalnu 2023. godinu već predviđeno financiranje studije koja bi trebala evaluirati od kojih će se taktičkih aviona sastojati flota Ratnog zrakoplovstva u budućnosti. Ono što se ovdje pojavljuje kao novitet jest ideja da se za Ratno zrakoplovstvo razvija potpuno novi borbeni avion generacije 4,5. Bio bi to avion načinjen "od nule", a po mogućnostima i opremi smjestio bi se između 4. generacije i njezinog najistaknutijeg predstavnika, F-16, te pete generacije i modela F-35.

F-35
F-35

Ova "generacije četiri i pol" ili "pet minus", mogla bi popuniti prazninu nastali povlačenjem F-16, bez potrebe da se od Lockheed Martina nakon dvadeset godina naručuje nova pošiljka tog tipa zrakoplova. Novi model imao bi velik dio digitalnih tehnoloških rješenja s F-35, omogućavao bi nadogradnje softvera u stvarnom vremenu, ostao bi bez stealth mogućnosti, dok bi od F-16 "naslijedio" pouzdanost i velik dolet.

Studiju će provoditi stručnjaci na temelju činjenica, procjene troškova, mogućnosti aviona, te će na osnovu njihovih modela i simulacija biti donesena i odluka o tome koji će model u budućnosti zamijeniti dio flote F-16. Ne zaboravimo pritom i modernizirani F-15EX koji bi se mogao uklopiti u ovu priču "digitalizacije" postojećih pouzdanih modela, a s čijim se prvim službenim letom nedavno pohvalio Boeing.