Nakon pauze od dvadeset godina SAD opet planira narudžbu novih borbenih aviona F-16 za svoje potrebe

Iako u sastavu Ratnog zrakoplovstva imaju već značajno modernije borbene avione, taktičke potrebe ovog desetljeća mogle bi dovesti do novih narudžbi klasičnih F-16 prema Lockheed Martinu

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. siječnja 2021. u 20:41

Hrvatska je krajem prošle godine donijela odluku o nabavci jednog modela borbenog aviona. Međuresorno povjerenstvo Ministarstva obrane tada je Vladi poslalo svoju odluku, a između četiriju ponuda (o kojima smo vrlo detaljno izvještavali) navodno je odluka pala na francuski Rafale F3 R ili avijacijski klasik – američki F-16 Falcon Block 70.

No, nije Hrvatska jedina koja razmišlja o nabavci borbenog aviona koji je u upotrebi već više od 40 godina u raznim inačicama, a čiji je dizajn i stariji od toga. O kupnji sasvim novih primjeraka "F-šesnaestica" sada, navodno, razmišlja i Ratno zrakoplovstvo SAD-a. Otprilike dvadeset godina nakon posljednje narudžbe, oni bi mogli u narednom razdoblju Lockheed Martinu poslati novu narudžbu za još jednu tranšu ovih aviona, piše Aviation Week.

Više modela umjesto F-35

Ovaj je prijedlog sastavni dio budžeta zrakoplovstva za 2023. godinu, u kojem se navodi da, umjesto donedavno jedinog planiranog novog modela, relativno neuspješnog F-35, u plan nabave ima ući više različitih modela zrakoplova. Među njima našao bi se tako nezaobilazni F-16, a spominju se i F-15EX, autonomni zrakoplovi, ali i višenamjenski avioni nove generacije, navodno nedavno razvijeni u vrlo kratkom roku.

Kao razlog za promjene plana nabave navode se taktičke potrebe 2020-ih godina, kao i strateške odluke vojnog vrha. Američko Ratno zrakoplovstvo trenutačno na raspolaganju ima preko 900 komada Lockheed Martinovoga F-16, čija je prosječna starost 28,7 godina. Prve primjerke na raspolaganje su dobili prije 42 godine. Ako bi naručivali nove, bili bi to vrlo vjerojatno aktualni modeli F-16 Block 70/72 odnosno F-16V.

S druge strane, narudžbe za F-35 trebale bi stati na 1.050, umjesto izvorno planiranih 1.763 komada.