FAA: cijeli sustav NOTAM je pao jer je netko - izbrisao datoteke

Prošlotjedno prizemljenje svih putničkih zrakoplova u SAD-u, koje je trajalo nekoliko sati i prouzročilo mnoge probleme i financijsku štetu, rezultat je ljudske pogreške, pokazala je istraga

Sandro Vrbanus subota, 21. siječnja 2023. u 13:26
📷 Auaan/Wikimedia
Auaan/Wikimedia

Prošloga tjedna, 11. siječnja, zrakoplovni je promet na području SAD-a nekoliko sati bio potpuno paraliziran zbog pada sustava NOTAM, namijenjenoga za slanje žurnih obavijesti letačima. Više o tom slučaju i njegovim posljedicama pisali smo tada, a prve informacije iz američkih medija govorile su u prilog činjenici da je svemu kumovala pogreška u bazi podataka.

Osnovna baza u pozadini NOTAM-a sadržavala je grešku, doznalo se tada, a greška je postojala i u njezinom backupu. Iz tog su razloga ponovno pokretanje i oporavak sustava trajali satima duže od očekivanoga. No, tada se još nije znalo je li bazu "pokvario" pogrešan rutinski ručni unos podataka ili neki drugi splet okolnosti. Naime, porukama u sustavu NOTAM upravlja poprilično zastarjeli računalni sustav, koji je pokrenut 1947. godine i od tada samo nadograđivan, pa se svi slažu kako mu je kompleksnost pretjerano nabujala.

Ipak ljudska pogreška

Desetak dana nakon incidenta o svemu se još jednom oglasila nadležna Agencija za civilno zrakoplovstvo, FAA. Njihova preliminarna istraga otkrila je da je do ispada NOTAM-a dovela ljudska pogreška. Naime, netko od osoblja podizvođača nenamjerno je izbrisao datoteke dok je radio na popravljanju sinkronizacije između osnovne "žive" baze podataka i njezinog backupa. Iz Agencije kažu kako nisu utvrdili da je bilo riječi o kibernetičkom napadu ili malicioznoj namjeri, već je sve, očito, rezultat nehotične pogreške jednog od informatičara.

Iz FAA kažu da nastavljaju istragu kako bi utvrdili sve okolnosti tog događaja. Poručuju da su do sada popravili sustav i učinili određene korake kako bi sustav NOTAM bio otporniji na ovakve pogreške.