Lockheed Martin kaže da se Hrvatska interesirala i za F-35

Izvršni predsjednik odjela za aeronautiku u Lockheed Martinu novinarima je u petak kazao da je i Hrvatska bila zainteresirana za njihov najnoviji model borbenog aviona

Sandro Vrbanus subota, 20. veljače 2021. u 12:22

Republika Hrvatska je i dalje u procesu odabira novog borbenog aviona koji bi u narednim godinama trebao preuzeti ulogu čuvara domaćeg neba i tako odmijeniti vremešne Migove 21. Posljednja službena informacija koju smo o tom procesu imali prilike doznati bila je ona kako je Međuresorno povjerenstvo Ministarstva obrane predalo Vladi Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, te kako će Vlada svoju konačnu odluku donijeti početkom ove godine.

Tada se neslužbeno doznalo i kako su u "finalu" bila dva modela zrakoplova – novi američki F-16 Block 70 te rabljeni francuski Rafale F3 R. No, jučer je u medije dospjela informacija o tome da je Hrvatska, navodno, bila iskazala službeni interes i za moderniji avion, F-35.

Vjerojatno nećemo doznati kako bi mu stajali crveno-bijeli kvadratići
Vjerojatno nećemo doznati kako bi mu stajali crveno-bijeli kvadratići

Ovu informaciju medijima je dao ni manje ni više nego Greg Ulmer, potpredsjednik odjela za aeronautiku u kompaniji koja proizvodi F-35 Lightning II, Lockheed Martinu. Nije tom prilikom ulazio u detalje, rekao je tek da je Hrvatska pokazala interes za F-35, novi model borbenog aviona koji čini velik dio Lockheedovih prihoda. U Hrvatskoj o ovom modelu aviona, koliko znamo, nikada nije bilo govora.

F-35 su, osim SAD-a, do sada nabavili Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Norveška, Italija, Nizozemska, Izrael i Južna Koreja, uz još desetak zemalja koje to planiraju učiniti.

NADOPUNA: Tijekom dana o ovom su se slučaju oglasili iz Lockheed Martina. Putem svojeg direktora za odnose s javnošću za Europu, Johna Neilsona, poručili su: "Hrvatska se zaista u jednom trenutku raspitivala o F-35, no Lockheed Martin sada nudi F-16 u njenom natječaju".