Youtuberu šest mjeseci zatvora nakon namjernog obaranja aviona

Avionska nesreća s kraja 2021. godine proglašena je insceniranom, a njezin autor, youtuber Trevor Jacob, sada je doznao i kaznu – pola godine provest će u federalnom zatvoru

Sandro Vrbanus utorak, 5. prosinca 2023. u 11:36

Avanturist, bivši olimpijski snowboarder, ljubitelj ekstremnih sportova i youtuber Trevor Jacob u studenom je 2021. godine odradio "izazov" koji je, kaže, oduvijek htio učiniti. Poletio je malenim jednomotornim zrakoplovom Taylorcraft, pa ga usred leta napustio glumeći da je ostao bez goriva, prizemljio padobranom te pustio avion da se sruši u šumu Los Padres na jugu Kalifornije. Sve to je objavio na YouTubeu kao video zapis "nesreće", da bi nedugo zatim došao i pod povećalo istražitelja.

Priznao krivnju

Oni su dokazali da je Jacob zaista namjerno oborio vlastiti zrakoplov, tj. da je sve bilo namješteno kako bi se snimio video za YouTube. Nedugo zatim youtuber je ostao bez pilotske dozvole i završio na sudu. Tamo se, pak, doznalo da je nakon nezgode skrivao dokaze, vlastoručno izvukao i razmontirao olupinu te time ometao istragu nesreće. Suočen sa svim dokazima, priznao je krivnju protekloga svibnja, a ovoga tjedna doznao je i kaznu.

Sud u Kaliforniji odredio je da će "youtuber i pilot" biti poslan u zatvor na šest mjeseci, i to primarno "zbog ometanja istrage nakon što je uništio olupinu zrakoplova, koji je ranije namjerno srušio kako bi dobio preglede na YouTubeu". Dakle, kazna mu nije izrečena zbog izazivanja avionske nesreće, već zbog ometanja njezine istrage. Sudac objašnjava kako je Jacob čak prihvatio i sponzorstvo svojeg videa, pa se uputio na let u kojem nije imao namjeru sletjeti na tlo.

Dva dana nakon pada aviona obavijestio je istražitelje, ali im je lagao o tome da ne zna točnu lokaciju olupine. Do nje je došao prije službeni osoba, izvukao je helikopterom te odvezao u hangar, pa je uništio i u dijelovima – bacio u smeće. Lagao je, zaključuje sud, i u prijavi nezgode i tijekom istrage, sve najvjerojatnije s ciljem privlačenja pozornosti. "Takvo riskantno ponašanje nije prihvatljivo", zaključuje se u objašnjenju presude.

U međuvremenu je Jacob dobio natrag svoju pilotsku dozvolu, vratio se letenju, no ne zadugo – kako i sam priznaje u posljednjem videu, naučio je kako sustav funkcionira, shvatio je svoje pogreške, pa će sada za njih i odgovarati. Video obaranja aviona do sada je prikupio 4,4 milijuna pregleda. Je li se sve isplatilo, vjerojatno ćemo doznati za nešto više od pola godine.