Twitter je prva velika društvena mreža koja potiče plaćanje kriptovalutama

Iz Twittera navode da bitcoin predstavlja jedno od najboljih rješenja za omogućavanje ljudima da obavljaju transakcije u regijama s nedovoljnim pristupom glavnim financijskim uslugama

Matej Markovinović petak, 24. rujna 2021. u 14:50

Twitter je još početkom svibnja započeo s testiranjem „Tip Jar“ značajke, koja omogućava korisnicima platforme da primaju ili šalju napojnice te da tako podrže rad svojih omiljenih računa koje prate.

Značajku su tada mogli uključiti samo neki twitteraši, no sada je ona dostupna svim iOS korisnicima koji će napojnice moći primati i slati u bitcoinu, što čini Twitter prvom velikom društvenom mrežom koja potiče upotrebu kriptovalute kao načina plaćanja, piše The Verge.

Davanje napojnica u kriptovaluti uveliko olakšava bitcoin novčanik Strike, koji radi na Lighting Network protokolu plaćanja te tako omogućuje brže i jeftinije transakcije. Naime, ovo se i očekivalo, budući da je izvršni direktor Twittera Jack Dorsey još u lipnju rekao da je „samo pitanje vremena“ kada će tvrtka podržati plaćanje putem navedenog protokola.

Foto; Twitter
Foto; Twitter

Strike je trenutno dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama (isključujući New York i Havaje) i u državi koja je nedavno uvela bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja, Salvadoru. Međutim, korisnici platforme svakako će moći postaviti bitcoin adresu na svoje račune, koja će se zatim s lakoćom moći prekopirati i zalijepiti u novčanik za kriptovalute po izboru, pa će i oni bez Strikea moći „profitirati“ od Twitterovog noviteta.

Osim toga, Twitter planira omogućiti korisnicima da se povežu sa svojim novčanicima za kriptovalute te da tako potvrde vlasništvo nad NFT-ovima, koje će se onda, kako kaže tvrtkin glasnogovornik, prikazati u obliku značke na slikama profila.

Značajka za davanje napojnica na Twitteru uskoro dolazi i na Android, no valja istaknuti da će korisnici moći plaćati i putem Bandcampa, Cash Appa, Patreona, PayPala i Venmoa.