Amazon plaća radnike u Indiji i Kostariki da pregledavaju snimke skladišnih kamera

Kamere su cijelo vrijeme usmjerene prema radnicima unutar skladišta čije snimke pregledava offshore radna snaga koja obučava Amazonove algoritme za nadzor skladišta

Tomislav Stanković ponedjeljak, 21. studenog 2022. u 19:23
📷 Image: unsplash.com/@sulyok_imaging
Image: unsplash.com/@sulyok_imaging

Osim poslovođa, menadžera i drugih koji imaju pristup nadzornim kamerama postoji i sustav kamera s umjetnom inteligencijom koji osim radnika prate i kretanje stowera (plavi roboti koji prenose žute police sa artiklima).

Kamere se koriste računalnim vidom kako bi automatski registrirale lokaciju proizvoda u inventaru i označile pogreške koje napravi. Kada se registrira pogreška snimka se šalje nekome tko je udaljen tisućama kilometara, a čiji unos pomaže u poboljšanju Amazonovih alata za strojno učenje.

Video zapise pregledavaju radnici u Indiji i Kostariki koji kažu "To je vrlo naporan posao. Ne bismo trebali treptati očima dok pregledavamo video jer će naša točnost biti manja. Moramo biti za ekranom najmanje osam sati - što je pomalo bolno.", prenosi The Verge.

Svaki radnik pregleda do 8000 videozapisa dnevno, u kojima odlučuju je li proizvod uspješno spremljen i pokazuju gdje se na polici nalazi, te se njihov učinak uspoređuje s rezultatima njihovih kolega. Softver također prati svako razdoblje neaktivnosti izvan predviđenih vremena pauze i sve to ima utjecaj na njihovo zdravlje i dovodi do fizičkih problema, uključujući glavobolje, bol u očima, pa čak i pogoršanje vida.

Glasnogovornik Amazona Steve Kelly osporio je niz optužbi rekavši da su Bureau (Ured za istraživačko novinarstvo) i Verge "odabrali pregršt anegdota da oslikaju pogrešnu sliku i ne vjerujemo da one predstavljaju veliku većinu našeg tima."