Apple i Francuska se nagodili oko plaćanja zaostalih poreza

Apple je nakon višegodišnje istrage pristao platiti poreze koje su u ranijim godinama u Francuskoj "propustili" obračunati

Sandro Vrbanus utorak, 5. veljače 2019. u 14:43

Iz francuske podružnice Applea potvrđeno je danas kako je ta kompanija s poreznim vlastima dogovorila detalje o plaćanju zaostalih poreza. Kao rezultat višegodišnje istrage francuskih poreznika zaključeno je da Apple u toj zemlji duguje oveći iznos poreza koji u proteklih deset godina nije naplaćen – pa je između Applea i nadležnih vlasti postignuta nagodba.

Apple će Francuskoj u konačnici uplatiti oko 500 milijuna eura na ime zaostalih poreznih obveza. Do nagodbe je došlo u prosincu nakon tajnih pregovora koji su trajali nešto više od mjesec dana.

Zanimljivo, krajem listopada Tim Cook je tvitao o svojem "izletu" u Pariz – pa je sada lako povezati da je tom prilikom očito, osim s kolegama i suradnicima, sastančio i s vladajućim političarima te pregovarao o naplati poreza.

Francuske vlasti su prošle godine sličnu nagodbu postigle i s Amazonom, a nedavno su, zajedno s njemačkima, još jednom pred EU stavile prijedlog o dodatnom oporezivanju multinacionalnih tehnoloških kompanija koje svoj položaj koriste za izbjegavanje plaćanja punog iznosa poreza unutar država članica Europske unije.