Fond Saudijske Arabije mogao bi pomoći u otkupu Teslinih dionica, ali je upitno i hoće li

Plan Elona Muska da otkupi dionice i povuče ih s burze zahtijeva oveću količinu gotovine – a u Saudijskoj Arabiji toga, čini se, ne manjka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. u 06:30

Prošloga tjedna jedna od glavnih priča u svijetu biznisa i tehnologije pokrenuta je jednim jedinim tvitom – objavom Elona Muska kako planira povući dionice Tesle s burze, otkupiti ih od postojećih dioničara (koji će to htjeti), te kako je za sve već osigurao sredstva. Ova posljednja tvrdnja postala je u međuvremenu i povod za službenu istragu SEC-a (američkog regulatora financijskih tržišta), ali je istodobno i pogurala cijenu dionice Tesle prema planiranoj cijeni otkupa od 420 dolara.

Potom su se pojavile informacije kako je Musk već ranije krenuo u razgovore o "privatizaciji" u kojoj bi mu u otkupu dionica "teškom" možda i preko 60 milijardi dolara, pomogao neki vanjski partner. Bloomberg sada doznaje kako su ove informacije bile točne. Elon Musk je, naime, već započeo pregovore s nacionalnim investicijskim fondom Saudijske Arabije (Public Investment Fund, PIF), koji već otprije drži oko 5% vlasničkog udjela u Tesli.

Sada bi se taj udio mogao i povećati, kažu izvori bliski tom fondu, jer bi PIF mogao biti glavni partner i ulagač u Teslu kao "privatnu" kompaniju. Ova bliskoistočna zemlja, čija se ekonomija uvelike oslanja na naftu, posljednjih je godina pokrenula veliku inicijativu investiranja u tehnološke projekte diljem svijeta. Svjesni su, naime, da naftu neće moći crpiti u nedogled, pa traže način da osiguraju svoje bogatstvo i jednom kada ga ne budu mogli dobivati iz vlastitog tla.

Do sada su tako već najavili izgradnju najveće solarne elektrane na svijetu, planiraju ulagati u Hyperloop, te aktivno diljem svijeta traže ekološki održive projekte koji su u skladu s njihovom "Vizijom 2030", tj. ekonomijom Saudijske Arabije nakon što nafta ne bude više "aktualna".

Zanimljivo, Reuters je ovoga vikenda izvijestio kao saudijski PIF nema interesa sudjelovati u procesu otkupa dionica, dok ostali mediji izvještavaju (i prije i poslije Reutersove priče) da Musk s njima već neko vrijeme aktivno pregovara. Pravu bismo istinu mogli saznati jednom kad SEC-ova istraga završi ili kada se, eventualno, krene u otkup dionica.