GameStop je ponovno u medijima, i opet se govori o propasti

Meme dionica GameStopa početkom prošle je godine vratila s ruba propasti ovu kompaniju, koja je u međuvremenu pokušala revitalizirati poslovanje. No, ponovno stižu negativne vijesti

Sandro Vrbanus subota, 9. srpnja 2022. u 17:05

GameStop je bio značajan američki maloprodajni lanac u domeni videoigara, potrošačke elektronike i drugih proizvoda vezanih uz videoigre. No, sa sveopćom digitalizacijom njihove fizičke trgovine postale su sve manje privlačne i unosne, kako u SAD-u tako i u ostatku svijeta, pa su se brojni investitori proteklih godina počeli kladiti na njihovu propast.

Uspon i pad GameStopa

Ovo "shortanje" dionica primijetili su korisnici Reddita pa su se do tada neviđenom koordiniranom akcijom pokušali osvetiti pohlepnim "shorterima". GameStop je tako postao prva "meme dionica", koja je početkom prošle godine skočila s manje od 5 na preko 325 dolara, a od tada je imala mnogo većih skokova i padova.

Proteklih se godinu dana GameStop, na valu ove popularnosti, pokušao spasiti u poslovnom smislu. Najavljivali su preusmjeravanje napora u NFT tržnicu, poslovanje na blockchainu i vezano uz Web3, pokrenuli vlastiti ethereum digitalni novčanik te općenito zagazili u kripto vode. Potom je uslijedio veliki pad tržišta kriptovaluta, pa ovi planovi nisu išli baš kako je bilo predviđeno.

Sada, pak, GameStop je ponovno tema, i ponovno mnogi misle da će propasti. Iako su od početka 2021. zaposlili oko 600 ljudi, ovoga su tjedna najavili val otkaza. Prvi je otpušten direktor financija, a uz njega su obavijesti o prekidu radnog odnosa dobili još neki zaposlenici. Točan broj im se ne zna, a kompanija najavljuje da je ovo samo još jedan korak u ostvarivanju profitabilnosti.

Vrijednost dionice nakon objave o otkazima pala je za preko 5%, ali i dalje se drži na oko 125 američkih dolara. Dok je se ne dohvati ekipa s Redditovog subreddita WallStreetBets