Google od američkih vlasti žica dopuštenje za nastavak suradnje s Huaweijem

Čini se kako je i Google konačno uvidio da i sam trpi štetu od zabrane poslovanja s Huaweijem zbog čega su odlučiti zatražiti dopuštenje od američkih vlasti za nastavak suradnje

Stjepan Bilić četvrtak, 27. veljače 2020. u 16:00

Za nekih dva i pol mjeseca bit će točno godinu dana otkako se Huawei nalazi na američkoj crnoj listi. Podsjetimo, stavljanjem na navedenu listu automatski im je zaprijećen pristup američkim tehnologijama, što hardverskim što softverskim.

Naime, prema američkim pravilima svi uređaji koji se oslanjanju na komponente koje u sebi sadrže 25% američkih tehnologija ne mogu biti prodavane tvrtkama s crne liste. Isto vrijedi i za softver, ako je proizvod američke tvrtke, isti se ne može legalno koristiti bez prethodnog odobrenja američkih vlasti. Pojedine tvrtke poput Microsofta su već dobile potrebno odobrenje pa se računala proizvedena od strane Huaweija mogu bez problema isporučivati s Windowsima.

No kada su u pitanju Huaweijevi telefoni i dalje je na snazi odluka kako isti ne smiju imati pristup Google Mobile Servicesu. Shodno tomu na svim novim telefonima koje je tvrtka predstavila nakon svibnja 2019. nema Google servisa ni Google aplikacija koje o njima ovise, primjerice Gmail, Maps, YouTube i druge.

Problem za kupce s europskog tržišta je time veći što nema ni podrške za Google Play, Googleovu trgovinu mobilnim aplikacijama. Nakon što je uvidio kako stvari stoje Huawei je krenuo u razvijanje HMS servisa koji predstavljaju alternativu Googleovim. Iako se unutar AppGalleryja ne nalaze sve moguće aplikacije koje su dostupne na Google Playu, svakim danom ih je sve više. Zahvaljujući tome AppGallery bi mogao kroz kraće vrijeme postati dostojna alternativa Googleovom Playu.

Čini se kako je toga svjestan i sam Google te je stoga brže bolje od američkih vlasti ovih dana zatražio odobrenje, licencu, za nastavak suradnje s Huaweijem. No to su možda učinili prekasno, jer se Huaweijeva austrijska podružnica prije par tjedana jasno izjasnila kako se više nemaju namjeru vraćati Googleu, sve da im se zabrana poslovanja i ukine.

Ako se potonji stav pokaže točnim, nije nerazumljiv i zapravo je vrlo logičan. Naime, zbog bezrazložnih sankcija Huawei je bio primoran kreirati alternativu, što i jesu. U kreiranje cijelog sustava uložena su znatna financijska sredstva i u ovom trenutku dok se ne isproba puni potencijal HMS servisa bio bi promašaj odustati od svega i vratiti se pod Googleovo otkrilje.