Grimes pozvala na korištenje njezinog glasa u AI generiranim pjesmama

Kanadska pjevačica Grimes ne drži do svojih autorskih prava i spremna je podijeliti zaradu za svaku uspješnu pjesmu generiranu umjetnom inteligencijom koja uključuje njezin glas.

Martina Salvaro četvrtak, 27. travnja 2023. u 05:52

E sada, ovisno o tome volite li Grimes ili ne, stižu dobre ili loše vijesti, jer uskoro bi Internet mogle preplaviti AI generirane pjesme koje koriste njen glas. Naime, poznata kanadska pjevačica objavila je na Twitteru poziv svim zainteresiranima da slobodno objave pjesme generirane umjetnom inteligencijom koja uključuje njezin glas, bez posljedica tužbi i slično.

Ali to nije sve. Dodala je i to da će, ako pjesma postane poznata, podijeliti s autorom tantijeme 50%-50%. Kaže da je to isti dogovor kakav ima s bilo kojim glazbenikom s kojim surađuje.

Grimes tako ima potpuno suprotan stav od mnogih glazbenika koji su već podigli tužbe za kršenje autorskih prava zbog AI generiranih pjesama koje koriste njihov glas. Rekla je da je zanima biti 'pokusni kunić' te dodala kako je 'u redu biti spojen sa strojem'. Grimes ne želi zaštititi svoja autorska prava jer joj se sviđa 'ideja otvaranja cjelokupne umjetnosti i ubijanja autorskih prava".

Na Twitteru je Grimes otkrila i da radi na softveru koji bi trebao simulirati njen glas, te da razmišlja o tome da objavi vokalne zapise za treniranje umjetne inteligencije. Na pitanje što bi učinila ako bi ljudi upotrijebili njezin glas za stvaranje rasističkog ili nasilnog sadržaja, napisala je da bi reagirala uklanjanjem, osim ako je nešto šala ili satira.

Pjevačica već otprije ima iskustva u radu s umjetnom inteligencijom. S glazbenom tvrtkom Endel 2020. godine je surađivala kako bi za svog sina X Æ A-12 stvorila uspavanku koju je generirala umjetna inteligencija.