Kritike na račun šefa AT&T-a zbog milijunskog bonusa i otpuštanja zaposlenika

Šef velikog američkog teleoperatera AT&T, Randall Stephenson, za prošlu je godinu dobio preko 32 milijuna dolara u plaći i bonusima, dok je iz kompanije otpušteno 20 tisuća ljudi

Sandro Vrbanus subota, 14. ožujka 2020. u 12:15

Randall Stephenson, CEO američke telekomunikacijske kompanije AT&T, za 2019. godinu dobio je, u plaći i pripadajućim bonusima, 32,03 milijuna američkih dolara. To je oko 10% više nego što je zaradio u dvije godine prije toga, a milijunska "povišica" rezultat je, kako kažu, porasta cijene dionica kompanije uz koju je bio vezan iznos ugovorenog bonusa.

Ova informacija pokrenula je lavinu kritika upućenih prema Stephensonu i AT&T-u jer je tijekom 2019. godine iz ove kompanije otpušteno oko 20 tisuća zaposlenika, a ulaganja u infrastrukturu su smanjena. U prošloj je godini tako ova kompanija smanjila broj zaposlenih za 7,6%, a kapitalna ulaganja za 1,6 milijardu dolara.

Uz to, za ovu se godinu planiraju ulaganja manja za još 3 milijarde dolara, dok se za razdoblje od tri naredne godine najavljuje još otpuštanja i smanjenja operativnih troškova.

Stephensonov lanjski bonus, pak, rezultat je većinom špekulativnih kretanja cijene dionice AT&T-a na burzi, koja su je tijekom prošle godine povećala za oko 37%.

AT&T je inače telekomunikacijski div koji u vlasništvu ima telekome, televizijske kuće, kompanije WarnerMedia i HBO. Lanjski prihod iznosio im je preko 181 milijarde dolara.