Pada prodaja iPhonea, no Appleove usluge popravljaju im financijsku sliku

Apple je objavio kvartalno izvješće za prva tri mjeseca ove godine, u kojem je vidljiv pad ukupnih prihoda, no nedostatak dobre prodaje iPhonea donekle su nadoknadile digitalne usluge

Sandro Vrbanus petak, 3. svibnja 2024. u 11:33

Nastavlja se pad prodaje iPhonea, pokazalo je novo Appleovo poslovno izvješće za prva tri mjeseca ove godine. Prema tim podacima, od siječnja do ožujka ove godine prodano je oko 10% manje iPhonea nego u istom razdoblju lani, pa je kompanija od svojeg najvažnijeg proizvoda u promatranom razdoblju uprihodila "samo" 46 milijardi dolara.

Pad prihoda, rast dividende

Ukupni prihodi pali su za 4% i iznose 90,8 milijardi dolara. Pad u segmentu iPhonea donekle je neutraliziran izvrsnom izvedbom u području digitalnih usluga, koje su zabilježile rekordan kvartal. Sveukupno, dobit razdoblja iznosi 1,53 dolara po dionici, od čega će 0,25 dolara biti isplaćeno dioničarima u obliku dividende (što je povećanje od 4% u odnosu na lani).

Apple je u proteklom tromjesečju zabilježio i rekordan broj svojih aktivnih uređaja u svijetu, u svim segmentima i svim regijama, pa im to budi optimizam. Uz visoku dobit, vrijednost dionica pokušat će dodatno povećati i njihovim otkupom, za što je izdvojeno dodatnih 110 milijardi dolara.

Od ostalih novosti, izdvajamo i najavu vodstva Applea da će u aktualnom tromjesečju imati značajne investicije u generativnu umjetnu inteligenciju, tehnologiju s čijom primjenom već "kaskaju" za konkurentima poput Googlea ili Microsofta. Tim Cook je izjavio da su vrlo uzbuđeni oko toga i da će s javnošću uskoro podijeliti više detalja. Ta bi se najava mogla ostvariti možda već sljedećeg tjedna, za kada je najavljena nova Appleova prezentacija, ili pak u lipnju, kada se održava developerska konferencija WWDC.

Protekli kvartal obilježio je i početak prodaje VR uređaja Apple Vision Pro, no pojedinosti o njegovom financijskom utjecaju na ukupne rezultate nisu objavljene.