Proizvođač čipova Arm Holdings je na prodaju

Japanski investicijski konglomerat SoftBank prije četiri godine preuzeo je ovog proizvođača čipova, a sada ga želi ili prodati li ponuditi njegove dionice na burzi kako bi stabilizirao svoje financije

Sandro Vrbanus utorak, 14. srpnja 2020. u 13:02

Pandemijska koronakriza u koju je svijet zapao ove godine pogodila je i velike igrače kao što je, primjerice, japanski konglomerat, investicijski holding te telekomunikacijski div SoftBank. Tijekom ove godine SoftBank je bio primoran otkazati nekoliko inicijalnih javnih ponuda dionica, gotovo u potpunosti im je propala investicija u američki startup WeWork od čak 18,5 milijardi dolara, pa se kompanija nalazi u financijski nezavidnoj, iako ne bezizlaznoj, situaciji.

Jedan od mogućih poteza kojim bi se mogli izvući iz problema jest prodaja kvalitetne imovine koju se može unovčiti. Njihovo vodstvo navodno planira prodajom razne imovine namaknuti 41 milijardu dolara. U svojem portfoliju kao potencijalnu metu za prodaju identificirali su tvrtku Arm Holdings, proizvođača čipova ARM arhitekture. Ova kompanija nedavno je dobila veliki vjetar u leđa kada je Apple najavio da će na njihovoj arhitekturi ubuduće razvijati vlastite čipove za Mac računala, pa bi potencijalnim kupcima ARM-a to trebalo biti privlačno ulaganje.

Apple kao mogući kupac?

SoftBank navodno planira pronaći kupca za ovu britansku kompaniju, ili pak putem IPO-a izlistati njezine dionice na burzi i tako prikupiti ponešto svježeg kapitala. Japanski holding Arm Holdings je preuzeo prije četiri godine za 32 milijarde dolara.

U svjetlu nedavno proširene suradnje s Appleom, već su se pojavile špekulacije o tome da bi upravo Apple mogao biti potencijalni kupac (ili barem investitor), pogotovo što se o zainteresiranosti za ARM u Cupertinu govori već desetak godina.