PriceRunner tuži Google za 2,1 milijardu eura zbog netržišnog ponašanja u EU

Ako američkim tehnološkim divovima bude dopušteno da rade što žele i manipuliraju tržištima, to će pogoditi mnoge tehnološke tvrtke u Europi, stoji u tužbi PriceRunnera

Mladen Smrekar utorak, 8. veljače 2022. u 06:00

Googleovi rezultati pretraživanja nepravedno promoviraju vlastite usluge usporedbe kupnje tehnološkog diva u odnosu na usluge PriceRunnera, ustvrdila je ova tvrtka u svojoj tužbi pred švedskim sudom. Tužba je uslijedila nakon odluke Općeg suda Europske unije da je Google prekršio antimonopolske zakone EU-a manipulirajući rezultatima pretraživanja u korist vlastitih usluga za usporedbu kupovine.

Višegodišnje štete

PriceRunner želi da Google plati odštetu za dobit koju je tvrtka izgubila u Velikoj Britaniji od 2008. te u Švedskoj i Danskoj od 2013. godine.

Google je zbog davanja povlaštenog tretmana svojim uslugama internetske tehnologije oglašavanja opet na udaru europskih zakona
Google je zbog davanja povlaštenog tretmana svojim uslugama internetske tehnologije oglašavanja opet na udaru europskih zakona

"Nakon opsežnih i temeljitih priprema, danas smo tužili Google za blizu 2,1 milijardu eura", rekao je izvršni direktor PriceRunnera Mikael Lindahl. "Naravno, tražimo naknadu za štetu koju nam je Google nanio tijekom mnogo godina, ali također ovu tužbu doživljavamo kao borbu za potrošače koji su u posljednjih 14 godina, a i danas, strašno patili od Googleovog kršenja zakona o tržišnom natjecanju."

To nije prvi put da se Google sukobio s regulatorima EU zbog monopola. Europska komisija lani je najavila istragu o netržišnom ponašanju tvrtke, s naglaskom na eventualno kršenje pravila tržišnog natjecanja davanjem povlaštenog tretmana svojim uslugama internetske tehnologije oglašavanja.

U pitanju je opstanak

U pitanju je opstanak mnogih europskih poduzetničkih tvrtki i mogućnost zapošljavanja u tehnološkom sektoru, smatraju tužitelji, to više što u većini europskih zemalja Googleova tražilica ima tržišni udio veći od 90 posto.

"Ako američkim tehnološkim divovima, kroz tržišnu poziciju koja je gotovo jednaka monopolu, bude dopušteno da rade točno što žele i manipuliraju tržištima, to će pogoditi mnoge tehnološke tvrtke u Europi, a ne samo nas koji uspoređujemo cijene proizvoda", rekli su predstavnici PriceRunnera.

"Ovu tužbu doživljavamo kao borbu za potrošače", kaže izvršni direktor PriceRunnera Mikael Lindahl
"Ovu tužbu doživljavamo kao borbu za potrošače", kaže izvršni direktor PriceRunnera Mikael Lindahl

Investicijska tvrtka Creades u studenom je pristala prodati PriceRunner švedskoj tvrtki Klarna za 1,06 milijardi švedskih kruna. Prošli mjesec Francuzi su Google kaznili sa 150 milijuna eura jer je svojim online korisnicima otežavao odbijanje praćenja kolačića na njegovoj tražilici.