Rad od doma postaje stalna opcija za Microsoftove zaposlenike

Microsoft je odlučio svoju dosadašnju odluku o mogućnosti rada njihovih zaposlenika od doma pretvoriti u stalnu opciju u sklopu svojeg plana o takozvanom hibridnom radnom prostoru

Matija Pavlić petak, 9. listopada 2020. u 23:19

Microsoft je nakon izbijanja epidemije koronavirusa po uzoru na ostale tehnološke tvrtke uveo posebne mjere koje su uključivale rad njegovih zaposlenika od doma.

Neko vrijeme dopuštenja radnicima za rad od doma su se samo produživala, no prema novoj odluci takav način rada bi za radnike tvrtke iz Redmonda postao stalna opcija.

Riječ o takozvanom planu o hibridnom radnom prostoru pri čemu će radnici moći raditi iz svojih domova manje od 50 posto svojeg radnog tjedna ili će pak od menadžera dobiti dopuštenje za stalni rad od doma.

Radnici koji izaberu ovu potonju opciju morat će prepustiti svoj uobičajeni stalni radni prostor u Microsoftovim uredima, no isto tako moći će koristiti privremeni radni prostor u uredima ukoliko im on u nekoj prilici zatreba.

Radnici mogu zatražiti i premještaj pa čak i onaj međunarodni ukoliko je moguć rad na daljinu za to specifično radno mjesto. Spominje se i fleksibilno radno vrijeme bez posebne dozvole menadžera te mogućnost rada na pola radnog vremena uz dopuštenje menadžera.

Iznimka od ovih pravila bit će radna mjesta koja zahtijevaju prisustvo u uredima, kao što je rad u Microsoftovim hardverskim laboratorijima, podatkovnim centrima te izobrazbi uživo.

Inače prema ranijim planovima Microsoft je planirao postupno otvaranje svojih ureda u SAD-u počevši od siječnja iduće godine, a plan je sada proširen i ovim novim fleksibilnijim pravilima što se tiče mogućnosti rada od doma, što je trend koji preuzimaju gotovo sve vodeće tvrtke iz IT industrije.