Australka dobila otkaz nakon analize tipkanja na poslovnom računalu

Zanimljiv radni spor dogodio se u Australiji, gdje je jednoj radnici u veljači ove godine uručen otkaz zbog nedovoljne angažiranosti na poslu. Presudna u odluci o otpuštanju bila je analiza aktivnosti s računala

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. kolovoza 2023. u 14:10
Ilustracija
Ilustracija

Australska konzultantica Suzie Cheikho predmet je interesa tamošnjih, pa i svjetskih medija, zbog načina na koji je ostala bez posla. Ona je do veljače ove godine bila zaposlena u osiguravajućoj kući Insurance Australia Group (IAG), odakle je tada otpuštena zbog nedovoljne angažiranosti na poslu i načinjenih propusta. Prema tvrdnjama poslodavca, propuštala je sastanke, nije poštivala zadane rokove te povremeno nije bila dostupna suradnicima. Kap koja je prelila čašu bila je kazna, koju je njezin poslodavac morao platiti nadležnom regulatoru, a izravna je posljedica njezinog nečinjenja.

Cheikho je svoju bivšu kompaniju, nakon otkaza, tužila australskoj komisiji zaduženoj za radnička prava (FWC), ali je komisija u svojim zaključcima potvrdila kako je otkaz bio opravdan. No, pritom su objavili i zanimljivu analizu. Ključni su dokazi, naime, prikupljeni praćenjem aktivnosti na poslovnom računalu, koje je otpuštena koristila za rad od kuće.

Pratili joj aktivnost

Osim službenog upozorenja u studenome prošle godine, poslodavac je naredio i detaljnu analizu njezinih aktivnosti. Tijekom 49 dana službe su pratile sve što ona radi na računalu, pa su prema tome zaključili sljedeće. U promatranom razdoblju Cheikho čak 44 dana nije odradila plaćene joj sate, kasnila je s početkom rada 47 dana, ranije se isključila 29 dana, a 4 dana nije uopće radila.

Na dane kada je bila prisutna, zabilježena je vrlo niska aktivnost tipkanja – tijekom brojnih sati zabilježeno je nula pritisaka na tipke tipkovnice. Takvih je sati bilo 117 u listopadu, 143 u studenome te 60 u prosincu. Tijekom svojih je radnih sati ova nemarna zaposlenica imala prosjek od 54 pritiska na tipke na sat, što je nadležna komisija proglasila nedovoljnim da bi se posao odrađivao kako je poslodavac to zahtijevao. Žalba zaposlenice, stoga, nije uvažena, a otkaz je proglašen legalnim.

"Radila" od kuće

FWC u svojem izvješću piše i da se zaposlenica na videokonferenciju s nadređenim, kada je putem Teamsa morala razgovarati o svojoj izvedbi na radnom mjestu, priključila dok je na ruci imala ispisanu psovku (F***).

Ono što je možda i najbizarnije u cijeloj priči, jest to da je Cheikho na svojem, sada već bivšem, radnom mjestu bila zadužena, među ostalim, i za – praćenje "sukladnosti prilikom rada od kuće". Za IAG je radila 18 godina, a tek prelaskom na rad od kuće, očito, poslodavcu je postalo jasno koliko je zapravo "radila". U svojoj žalbi tvrdila je da podaci o niskoj aktivnosti za računalom nisu točni, ali, kaže FWC, za to nije ponudila nikakve konkretne dokaze.

Postaje tiktokerica?

Nakon ovog događaja, osebujna Australka okrenula se novoj ideji – na TikToku objavljuje svoja razmišljanja o potezima bivšeg poslodavca ali i javnosti. Sve što joj se događa sada karakterizira kao bullying, tvrdi da je nezapošljiva i joj je preostalo jedino tražiti izvore prihoda na društvenim mrežama.