Startup koji želi katapultirati rakete u orbitu dobio još 71 milijun dolara investicija

Američki SpinLaunch, kompanija koja razvija centrifugalni katapult za malene orbitalne rakete, zatvorio je drugu rundu financiranja u kojoj ga je podržalo više privatnih i institucionalnih ulagača

Sandro Vrbanus subota, 24. rujna 2022. u 17:35

Vjerojatno ste već čuli za ambiciozni kalifornijski tehnološki startup SpinLaunch, koji ima plan izgraditi veliki centrifugalni katapult za kinetičko lansiranje satelita i manjih raketa u Zemljinu orbitu. Za sada imaju već pokusni uređaj za to, veličine oko jedne trećine finalnoga. Njime su već ispalili devet testnih raketa dužine 3 metra na visinu od nekoliko kilometara, sustav će za svoje potrebe testirati i NASA, a da je riječ o primamljivom poslovnom projektu pokazuje i interes ulagača.

Do sada 150 milijuna $

U B rundi financiranja, završenoj ovoga tjedna, SpinLaunch je od više privatnih i institucionalnih investitora pribavio čak 71 milijun dolara svježeg kapitala. Novac će biti iskorišten za daljnji razvoj i komercijalizaciju prvog sustava za kinetičko lansiranje satelita te pogon za proizvodnju tih satelita, tj. projektila koji će se njihovom centrifugom lansirati jeftino, brzo te uz odgovornost prema okolišu. S ovim ulaganjem ukupni iznos koji je startup prikupio dosegnuo je 150 milijuna dolara.

📷 Screenshot YouTube: Real Engineering
Screenshot YouTube: Real Engineering

"Dijelimo cilj ove kompanije da ostvari puni potencijal svemirske ekonomije razvijanjem revolucionarnog sustava svemirskih lansiranja, koji je i vrlo jeftin i održiv", poručuju iz investicijskog fonda rizičnog kapitala Kleiner Perkins, koji je sada postao jedan od značajnijih ulagača u SpinLaunch.

Nakon 33-metarskog, umanjenog suborbitalnog akceleratora, kompanija će započeti s razvojem njegove konstrukcije u punoj veličini, promjera oko 100 metara, koji bi trebao imati mogućnost "dobaciti" terete do orbite (potpomognute drugim stupnjem rakete s raketnim motorom). Trenutačni plan kaže da će SpinLaunch s orbitalnim lansiranjima započeti 2026. godine. Ove godine magazin Time proglasio ih je jednom od najinovativnijih kompanija u svijetu.

📷 Screenshot YouTube: Real Engineering
Screenshot YouTube: Real Engineering