Sustav za kinetičko lansiranje tereta katapultiranjem u orbitu testirat će i NASA

Krajem prošle godine američki startup Spinlaunch javnosti je otkrio projekt na kojem rade – tehnologiju koja može satelit poslati u orbitu kinetičkim katapultiranjem, a time su privukli pozornost NASA-e

Sandro Vrbanus subota, 9. travnja 2022. u 16:05

Krajem prošle godine svijetu se predstavio američki startup Spinlanuch, sa svojom revolucionarnom idejom. Umjesto da se satelite u orbitu lansira skupim raketama s motorima i gorivom, njihova ideja jest prvi dio puta prema orbiti prevaliti isključivo korištenjem kinetičke energije iz centrifugalnog akceleratora. Sustav suborbitalnog akceleratora mase A-33 (promjera 33 metra) tada je testni pasivni projektil dužine 3 metra uspio odbaciti do visine od "nekoliko kilometara".

Iako detalji o snazi ovakvog svemirskog katapulta tada nisu bili objavljeni, za njega se zainteresirala i NASA, koja je sada s kompanijom Spinlaunch dogovorila i partnersku suradnju. Zajednički će, kažu, razvijati, integrirati i lansirati NASA-in teret ovim akceleratorom, kako bi američka svemirska agencija prikupila informacije o tom sustavu i ocijenila mogućnosti njegovog komercijalnog korištenja za svoja buduća lansiranja.

Test već ove godine

Ovaj se revolucionarni projekt tako uključio u NASA-in program kojim potiču razvoj novih, obećavajućih tehnologija. Prvi NASA-in projektil/satelit bit će lansiran Spinlaunchevom centrifugom već ove godine, a kompanija je obećala izraditi i tehnologiju za povratak istog tereta nakon leta, kako bi ga NASA mogla analizirati. Analizu isplativosti i izvedivosti ovakvog lansiranja partneri na projektu obavit će zajedno, a dobivene informacije, koji ne budu tajna, i javno će prezentirati.

Spinlaunch, podsjetimo, ima tehnologiju kojom unutar velike centrifuge ubrzava teret za lansiranje (u obliku malene rakete u kojoj je satelit). Tamo on postiže brzine i veće od 8.000 km/h, a kada je željena brzina postignuta, otvara se lansirna cijev te se raketa ispaljuje prema nebu. Samo uz ovako dobivenu kinetičku energiju ona bi trebala prevaliti najteži dio puta, odvajanje od Zemlje i prolazak kroz gusti dio atmosfere. Nakon toga, na visinama od preko 60 kilometara, raketa bi mogla uključiti svoje motore i nastaviti put prema željenoj orbiti, korigirati putanju i u konačnici izbaciti satelit u pravom trenutku na pravom mjestu.

Prvi test ove tehnologije obavljen je lani, a orbitalna lansiranja planiraju se za 2025. godinu. Zbog jedinstvenog načina ubrzavanja i lansiranja, tereti koji bi se ispaljivali iz ovog akceleratora moraju biti u stanju preživjeti ubrzanja od čak 10.000 G i velike hipersonične brzine.