Tesla preuzima američkog proizvođača baterija Maxwell

Američka kompanija Maxwell Technologies koja se bavi proizvodnjom baterija i kondenzatora prijeći će u vlasništvo Tesle za nešto više od 200 milijuna dolara

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. veljače 2019. u 16:23

Iz Tesle i američke kompanije Maxwell Technologies danas je potvrđeno kako je dogovoreno da će Tesla u potpunosti preuzeti ovog američkog proizvođača baterijskih tehnologija i komponenti. U transakciji vrijednoj 218 milijuna dolara Maxwell će postati dijelom Tesle, zajedno sa svom svojom tehnologijom, tvornicama, te nešto manje od 400 zaposlenika.

Maxwell Technologies bavi se primarno proizvodnjom baterija i kondenzatora te pripadajućih tehnologija. Nedavno su objavili kako su u potrazi za strateškim partnerom koji bi im pomogao u razvoju suhih baterijskih elektroda. Ova bi tehnologija trebala imati potencijal za povećanje energetske gustoće baterija na 300-500 Wh/kg, istodobno s produženjem životnog vijeka i uz manje troškove proizvodnje. Za usporedbu, Tesline baterije trenutačno mjere energetsku gustoću od oko 250 Wh/kg.

Maxwellovu postojeću i buduću tehnologiju u Tesli planiraju koristiti kako u električnim vozilima tako i u sustavima za pohranu električne energije, od kućnih Powerwalla pa sve do velikih industrijskih sustava. Osim baterija zanimaju ih i kondenzatori čijom se upotrebom može povećati efikasnost korištenja baterije, ubrzati njezina reakcija na potrebe trošila, te produljiti njezin životni vijek.

Zanimljivo, Elon Musk je u Kaliforniju 90-ih godina prošlog stoljeća doselio s planom da na Stanfordu doktorira upravo na temi superkondenzatora kakve Maxwell razvija i proizvodi.