Uberov loš prvi dan na Wall Streetu

Uber je plasirao svoje dionice na burzu u New Yorku ovog petka, ali je prvi dan protekao u prilično negativnom raspoloženju i obilježen je padom cijene

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. svibnja 2019. u 06:30

Nakon višemjesečnih najava ovoga je petka, 10. svibnja, Uber napokon plasirao svoje dionice kroz proces inicijalne javne ponude na burzu New York Stock Exchange. Kompanija je ovim procesom naumila prikupiti oko 8,6 milijardi dolara pri cijeni dionice od 45 dolara. Ova cijena je postavila trenutačnu tržišnu valuaciju Ubera na oko 75,5 milijardi dolara, značajano manje od ranije najavljivanih 120 milijardi, no čini se kako je i ta vrijednost bila previsoka.

U svom prvom trgovinskom danu na burzi Uberova je dionica, naime, odmah počela bilježiti pad cijene, da bi dan zaključila s padom od čak 8% u odnosu na početnih 45 dolara. Zaključna cijena bila je 41,57 dolara što predstavlja prilično neslavni rekord: izvedba Uberove dionice prvog dana trgovanja najgori je rezultat u povijesti za bilo koju dionicu ikada plasiranu putem procesa IPO-a u SAD-u.

Zanimljivo, Uber je po količini prikupljenog kapitala i vrijednosti kompanije istodobno uvršten i među deset najvećih IPO-a ikada provedenih u svijetu, a ispada da su investitori bili prilično nezainteresirani za kupnju njihovih dionica. Oni koji su ipak odlučili uložiti u Uber morat će se oboružati strpljenjem jer ova kompanija već godinama ne ostvaruje dobit, a analitičari predviđaju da će tako ostati najmanje do 2024. godine.