Unatoč američkoj blokadi Huawei povećao prodaju mobitela

U prvoj polovici godine, kada je situacija za Huawei bila izazovna zbog uvrštenja na američku "crnu listu", kineski proizvođač mobitela i druge tehnologije je svejedno zabilježio porast prihoda

Sandro Vrbanus utorak, 30. srpnja 2019. u 14:56

Huawei je objavio svoje poslovne rezultate za prvu polovicu 2019. godine, koja će ostati u povijesti ove kompanije obilježena kao (barem politički) jedno od najtežih razdoblja. Čitateljima našeg portala vjerojatno nije potrebno iznova pojašnjavati kako i zašto je Huawei dospio na "crnu listu" SAD-a, te kako su mu Google i mnogi drugi najavljivali prekid suradnje zbog navodne prebliske suradnje s kineskim vlastima. No, nedavno je došlo do zatopljenja odnosa, a sada izgleda i kako im cijela situacija nije dramatično utjecala na financijsku sliku .

Prema izvješću, Huawei je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio prihode za 23,2% više nego u istom razdoblju 2018. Ukupni su im polugodišnji prihodi na razini od oko 58 milijardi dolara (od čega preko polovice dolazi iz odjela potrošačke elektronike), a u šest su mjeseci prodali 118 milijuna pametnih telefona – odnosno 24% više nego lani. Uz sve to ostvarili su i maržu u visini od 8,7%.

Predsjednik uprave Huaweija Liang Hua rekao je kako im poslovanje ide glatko, a organizacija je zdrava, te je poslovanje ostalo snažno zahvaljujući učinkovitom upravljanju. Prihodi su rasli snažno do kraja svibnja, no tada su počeli problemi.

Nije sve ružičasto

Liang Hua
Liang Hua

Lipanj su obilježile sankcije SAD-a, pa bi njihov puni učinak mogao biti vidljiv tek kasnije – no Liang kaže kako su prihodi nastavili rasti i tijekom lipnja, posebice zbog zdravih temelja postavljenih ranije tijekom godine. Naredno razdoblje nosi svoje probleme i izazove, priznao je prvi čovjek kompanije, i cijela bi se situacija s SAD-om mogla reflektirati u nešto manjem rastu u narednim razdobljima, te u kratkom roku.

"Ipak, ostajemo na svojem kursu, nastavit ćemo ulagati kako smo i planirali. Proći ćemo kroz ove izazove i uvjereni smo da će Huawei ući u novo razdoblje rasta nakon što najgore stavimo iza sebe", poručio je Liang Hua.