Uprava Twittera navodno će pristati prodati društvenu mrežu Musku

Tijekom današnjeg dana mogao bi biti zaključen dogovor o prodaji Twittera Elonu Musku, i to po cijeno od 54,20 dolara po dionici, baš kako je on nedavno i predložio

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. travnja 2022. u 16:16

Nekoliko je medija objavilo informacije o tome kako će uprava Twittera uskoro prihvatiti ponudu Elona Muska za preuzimanje kompanije. Musk je, podsjetimo, nakon kupnje nešto manje od 10% vlasničkog udjela, predložio upravi i preostalim dioničarima otkup svih dionica Twittera po cijeni od 54,20 dolara, i to u gotovini. Iako se uprava prvo pobunila protiv toga, čak i aktivirala opciju kojom bi se "neprijateljsko preuzimanje" blokiralo, sada se čini kako su promijenili stav.

Bloomberg i Reuters danas pišu da će vodstvo društvene mreže ipak prihvatiti Muskovu "najbolju i konačnu" ponudu. Nakon objave ovih vijesti dionice Twittera su dobile na vrijednosti oko 5%.

Posao preuzimanja trebao bi biti "težak" oko 43 milijarde dolara, a upravu je na prihvaćanje Muskove ponude navodno ponukao velik pritisak postojećih dioničara koji bi rado unovčili svoje dionice. Musk je, pak, najavio da će nakon kupnje dionice povući s burze i potom krenuti u reformu društvene mreže kao privatne kompanije. Isto tako, najavio je da će se "do kraja" boriti protiv botova i lažnih profila na toj mreži te za očuvanje Twittera kao mjesta gdje će se njegovati sloboda izražavanja.

Prije nekoliko dana Musk je javno predstavio i financijsku konstrukciju za ovu akviziciju, koja je pokazala kako je on spreman na takav potez te da ima dovoljno osiguranih sredstava za isplatu postojećih dioničara. Jedanaesteročlana uprava Twittera navodno će se s njime sastati kako bi finalizirali dogovor, i to već tijekom današnjeg dana.