Osnivač Silk Roada iz zatvora prodaje NFT-ove za milijunske iznose

Iako služi kaznu doživotnog zatvora, nekadašnji voditelj zloglasne tržnice s Dark weba, Ross Ulbricht, uspio je u zatvoru crtati, a potom svoje crteže na aukciji prodati u obliku NFT-a

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. prosinca 2021. u 13:05

Ross Ulbricht jedan je od najpoznatijih likova s Dark weba koji se morao sučeliti s prilično oštrom kaznom. Zbog svoje umiješanosti u osnivanje i vođenje ilegalne tržnice Silk Road, kao i zbog činjenice da je zarađivao na trgovini narkorticima i oružjem, tada 29-godišnji Ulbricht uhićen je prije više od osam godina, a 2015. je osuđen na dvostruku doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

On i njegova obitelj, prijatelji i odvjetnici smatraju kako je takva kazna prestroga za nekoga kome je to prvi sukob sa zakonom, k tome još nepovezan s nasiljem, pa ne odustaju od pravne bitke da se Ulbrichtu kazna donekle ublaži. Iz zatvora je do sada uspio, putem posrednika, voditi Twitter račun, putem njega organizirati kampanju za svoje pomilovanje, a sada se okrenuo novom hitu – prodaji NFT-a.

Milijuni za zatvorske umjetnine

U zatvoru je počeo crtati, za što ima nešto dara, a preko prijatelja je nedavno organizirao aukciju. U njoj je u konačnici svoja zatvorska umjetnička djela prodao u obliku digitalnog nezamjenjivog tokena na blockchainu za ukupno više od 12 milijuna dolara.

Jedan od crteža s NFT aukcije
Jedan od crteža s NFT aukcije

Ponuda je bila i daleko veća od planirane. Ipak, Ulbrichtova neprofitna organizacija "povukla" je sada samo polovicu ponuđenog iznosa, oko 6,3 milijuna dolara, a ostatak će zadržati u riznici za svoje daljnje akcije.

Sredstva zarađena prodajom NFT-a bit će iskorištena u dobrotvorne svrhe, za pomoć Ulbrichtu i sličnim zatvorenicima, za plaćanje odvjetnika, podizanje javne svijesti i slično.