Zaposlenica u školi ukrala učenicima preko 3.000 iPoda i preprodajom dobro zaradila

'Prilika čini lopova' - Kristy Stock vodila je program koji je koristio iPode za poučavanje čitanja i matematike siromašnim indijanskim školarcima

Matej Markovinović subota, 15. siječnja 2022. u 06:00

Zanimljiv slučaj stiže iz Novog Meksika u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, 46-godišnja Kristy Stock, zaposlenica u tamošnjoj školi, osuđena je na 18 mjeseci zatvora jer je sudjelovala u krađi i preprodaji više od 3.000 iPoda namijenjenih indijanskim učenicima.

Naime, prema sudskim dokumentima, ova je „akcija“ započela još 2013. godine kada je Stock bila zadužena za program u jednoj školi u Novom Meksiku, osmišljen za pružanje uređaja indijanskim učenicima koji žive u rezervatima.

Stock je, kako prenosi Engadget, upotrijebila donacije za kupnju iPoda koji bi učenicima trebali služiti za poučavanje čitanja i matematike. Međutim, ona je uz pomoć svojeg prijatelja Jamesa Bendera i Saurabha Chawle, sve uređaje slala u Maryland odakle su se onda prodavali na eBayu i Amazonu.

Navodi se da je Chawla bio glavni preprodavač, koji je, usput, koristio Benderov eBay račun za preprodaju, jer je njegov bio suspendiran. Budući da je Bender bio samo posrednik, Stock je izravno počela komunicirati s Chawlom tek koju godinu kasnije, pružajući mu informacije o modelu, boji i količini uređaja.

Na koncu je Stock priznala da je zaradila više od 800.000 dolara prodajući ukradene iPode u razdoblju između 2013. i 2018. godine. Osim toga, također je optužena i za utaju poreza u iznosu od 270.000 dolara, no to je ipak „mala beba“ za Chawlu koji je osuđen na pet i pol godina zatvora jer nije platio više od 700.000 dolara poreza.

Bender je u međuvremenu osuđen na godinu dana zatvora, dok je Stock dobila zatvorsku kaznu od 18 mjeseci.