Indiegogo više ne podržava kampanje iz Hrvatske

U e-mailu poslanome dosadašnjim pokretačima crowdfunding kampanja na ovoj platformi navodi se da će zbog promjene servisa za plaćanje broj država koje su podržane biti značajno ograničen

Sandro Vrbanus utorak, 3. prosinca 2019. u 15:00

Popularna crowdfunding platforma Indiegogo u našim je krajevima čak bila i aktivnija od svjetskog lidera na tom području, Kickstartera, budući da je podržavala pokretanje kampanja za fizičke i pravne osobe s adresom u Hrvatskoj. Međutim, svemu lijepom dođe kraj, pa tako i ovome – Indiegogo je ovih dana pokretačima kampanja koji su na toj platformi bili aktivni poslao e-mail u kojem navodi da se ukida podrška za određeni broj zemalja.

Razlog svemu je promjena partnera koji će obrađivati plaćanja. Novi pružatelj platnih usluga za Indiegogo je Stripe koji ne podržava bankovne račune otvorene izvan SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, i još 18 zemalja, među kojima su gotovo sve države zapadne Europe.

Snađite se kako znate

Hrvatska se na novoj listi nije našla, pa po novim pravilima Hrvati, njihove organizacije i kompanije više neće jednostavno moći pokrenuti crowdfunding kampanju na Indiegogou. Morat će se, kao i do sada na Kickstarteru, "snalaziti", pa kampanje pokretati preko tvrtki ili pojedinaca iz neke od podržanih zemalja.

Indiegogo potencijalnim pokretačima kampanja iz ostalih zemalja, pa tako i Hrvatske, savjetuje da putem usluge Stripe Atlas otvore tvrtku i bankovni račun u SAD-u pa tako krenu u traženje financiranja za svoje projekte – što će, pretpostavljamo, mnoge već u početku obeshrabriti.