Uradi-sam dron zasnovan na edukacijskom računalu micro:bit

Maleno integrirano računalo micro:bit u hrvatske je škole ušlo na velika vrata, a ponuda dodataka od sada je proširena i setom koji omogućuje njegovo pretvaranje u dron

Sandro Vrbanus petak, 20. rujna 2019. u 06:00

Udruga IRIM (Croatian Makers) prije dvije i pol godine pokrenula je pokret nazvan STEM revolucija i kroz jednu od najvećih crowdfunding kampanja na ovim prostorima prikupila gotovo 2 milijuna kuna. Novac je kasnije stigao i od privatnih donacija, same udruge i države, pa su učenici u preko tisuću hrvatskih škola dobili na raspolaganje malena edukacijska računala BBC micro:bit.

Osim što potiče na učenje osnova programiranja, micro:bit je moguće proširivati raznim dodacima i tako se upoznati i s radom s hardverom – a u području dodataka upravo je lansiran, također crowdfundingom, jedan zanimljivi projekt.

Leteći micro:bit

Iz Norveške je na Kickstarter stigao Air:bit, kit koji služi za pretvaranje micro:bita u – dron. Malena letjelica koristi elektroniku i senzore ugrađene u micro:bit, postavlja ga na osnovu kvadkoptera i dodaje mu četiri rotora, te mogućnost upravljanja putem mobitela.

Dakako, sve dolazi u dijelovima, pa kupac mora proći kroz proceduru sastavljanja i stavljanja i pogon vlastitog drona, te se kasnije mora pozabaviti i njegovim programiranjem – sve u svrhe učenja osnova programiranja, matematike, fizike, tehnologije, ali i makerskog uradi-sam pristupa.

Air:bit je dostupan u raznim inačicama, s drvenim okvirom i bez njega, s micro:bitom ili bez, i tako dalje, a osnovni model moguće je dobiti po ne tako niskoj cijeni od 900-tinjak kuna. Norvežani  isporuke obećavaju za ožujak 2020.