Volla Phone, sigurni Android telefon bez Googlea

Sloboda kroz jednostavnost i sigurnost – moto je pod kojim tvorci Volla telefona pokušavaju prikupiti sredstava za njegovu proizvodnju, a koji bi bio pročišćen od Google servisa i aplikacija

Stjepan Bilić ponedjeljak, 2. prosinca 2019. u 06:00

Njemački startup Hallo Welt Systeme UG putem Kickstartera pokušava prikupiti sredstva za izradu sigurnog pametnog telefona – Volla. Navedeni telefon specifikacijama spada u srednji segment, a u odnosu na ostale trebao bi se istaći manjom distrakcijom korisnika te povećanom sigurnošću.

Naime, Volla Phone radi na operacijskom sustavu Volla OS koji se temelji na AOSP inačici Androida. Shodno tomu u startu nema podršku za Google servise i aplikacije. Nešto slično kao i svi noviji telefoni tvrtke Huawei, no Volla Phone ima i dodatnih prednosti.

Kako ističu u promotivnom videu, za korištenje Volla telefona nije potrebno kreirati nikakav račun, stoga proizvođač telefona nema nikakvih informacija o korisniku, niti bilo kakve podatke o korisniku ili uređaju prikupljaju kasnije. Štoviše da bi što više zaštitili korisnikovu privatnost Volla Phone dolazi s unaprijed konfiguriranim VPN-om.

Svatko tko bude dio njihove crowdfunding kampanje dobit će mjesec dana besplatnog pristupa premium uslugama Hide.me VPN-a, a kasnije će moći nastaviti isti plaćati ili se prebaciti na njegovu besplatnu inačicu. Ono što Volla Phone čini dodatno drugačijim u odnosu na druge Android telefone je Springboard. Da bi se poslala poruka, započeo poziv ili otvorila web stranica nije potrebno najprije pokrenuti određenu aplikaciju već samo početi tipkati po početnom zaslonu telefona, a Volla OS će prepoznati što treba dalje činiti i korisniku će ponuditi moguće odabire.

Kako smo na početku naveli Volla Phone imat će hardver iz srednjeg segmenta. Pokretat će ga Mediatekov Helio P23 SoC. Zaslon će mu biti 6,3“ s V urezom za selfie kameru. Imat će ukupno tri kamere, dvije stražnje (16 MP i 2 MP) i jednu prednju (16 MP). Postojat će samo jedna inačica – sa 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu kojeg će biti moguće naknadno proširiti pomoću memorijske kartice (microSD do 256 GB).

Baterija će imati kapacitet od 5.000 mAh, a proizvođač obećava i podršku za brzo punjenje te podršku za bežično punjenje baterije. Podrška za 4G LTE, Wi-Fi i Bluetooth tehnologije se podrazumijevaju kako i podrška za čitač otiska prsta te USB-C port. Dodatan plus stiže u vidu 3,5-milimetarskog audio porta.

Hallo Welt Systeme UG, startup koji stoji iza ovog telefona i crowdfunding kampanje obećava u slučaju da prikupe iznos od 490 tisuća eura i podršku za dodatne operacijske sustave – Nemo Mobile i Ubuntu Touch. No. Sve se čini kako od toga neće biti ništa zbog male zainteresiranosti za ovaj uređaj. Kampanja traje još 13 dana, a od planiranih 385.635 USD, do sada su uspjeli prikupiti svega 16.805 USD. Jedan od razloga za loš odaziv mogla bi biti i dosta visoka početna cijena za uređaj koja iznosi 329 USD.

Ako nekim čudom uspiju prikupiti tražena sredstva do kraja kampanje, Volla Phone neće biti spreman za isporuku do listopada 2020.