Jony Ive će nakon iPhonea i Macova dizajnirati za Ferrari

Po odlasku iz Applea njihov dugogodišnji prvi čovjek dizajna pokrenuo je vlastitu tvrtku. Jedan od prvih klijenata mu je bio upravo Apple, a sada se doznalo da je potpisao ugovor i s Ferrarijem

Sandro Vrbanus srijeda, 29. rujna 2021. u 06:00

Prije nešto manje od dvije godine dugogodišnji šef dizajna Applea, Sir Jonathan Ive, napustio je tu kompaniju. Ostavio ju je, poručeno je tada, u dobrim rukama svojih dotadašnjih kolega, pa pokrenuo svoj dizajnerski studio imena LoveFrom. Odmah je tada bilo objavljeno i kako će Apple biti jedan od prvih klijenata LoveFroma, valjda kako bi se javnost umirila i dobila dojam da se u dizajnu iPhonea i Macova neće mnogo toga promijeniti. Kasnije je Ive dogovorio suradnju i s Airbnb-jem, a sada je zakoračio i izvan svijeta tehnologije – u autoindustriju.

U ponedjeljak je legendarni talijanski proizvođač sportskih automobila Ferrari objavio da su, putem svoje holding tvrtke Exor, potpisali višegodišnji ugovor o suradnji s Jonyjem Iveom i njegovim poslovnim partnerom Marcom Newsonom, koji predstavljaju kreativni kolektiv LoveFrom.

Ferrari s Iveovim potpisom?

Suradnju su iz Ferrarija najavili ovim riječima: "Prvi izraz novog partnerstva spojit će Ferrarijeve legendarne performanse i izvrsnost s LoveFromovim neusporedivim iskustvom i kreativnošću koja je odredila izvanredne proizvode koji su promijenili svijet. Povrh suradnje s Ferrarijem, LoveFrom će istraživati i niz kreativnih projekata s Exorom u području luksuznih proizvoda".

Ferrari 296 GTB
Ferrari 296 GTB

Jony Ive također će u sklopu ovog kreativnog partnerstva postati članom Exorovog "Vijeća partnera", foruma koji se održava jednom godišnje, a na kojem sudionici donose svoje iskustvo, stručnost i ideje, dijele ih s drugim sudionicima i istražuju mogućnosti suradnje te otkrivaju nove poslovne prilike. Predsjednik uprave Exora John Elkann poručio je kako su s Iveom i Newsonom u razgovorima od prvih dana postojanja LoveFroma kako bi na neki način ostvarili suradnju i spojili kreativnost jedne i druge strane.

Ive i Newson naglasili su kako su i sami vlasnici i kolekcionari Ferrarijevih automobila, i kao takvi vrlo su uzbuđeni što će moći doprinijeti njihovom dizajnerskom timu. "Vidimo neke jedinstvene i uzbudljive prilike za zajednički rad za koje vjerujemo da će izroditi važne i vrijedne rezultate", kažu poznati dizajneri.

O mogućnosti široke suradnje LoveFroma i Exora govori i činjenica da je Exor suvlasnik nekih od najpoznatijih svjetskih marki – od automobilskog koncerna Stellantis, preko modne kuće Christian Louboutin, pa sve do torinskog nogometnog kluba Juventus.

Detalji partnerstva nisu otkriveni, a možda neće ni biti, jer LoveFrom u pravilu djeluje iz sjene. Ive i Newson ne hvale se svojim radom na društvenim mrežama, ne potpisuju javno projekte na kojima surađuju, a kompanija im nema čak niti službenu web stranicu.