Trekkeri odsad mogu virtualno obilaziti komandni most Enterprisea

Interaktivni web portal istražuje evoluciju svemirske letjelice tijekom gotovo šest desetljeća franšize

Mladen Smrekar srijeda, 3. svibnja 2023. u 14:47

Desetljećima su mnogi obožavatelji "Zvjezdanih staza" mogli samo zamišljati kako sjede na komandnom mostu Enterprisea, visokotehnološkog zvjezdanog broda  za istraživanje svemira iz dugogodišnje filmske franšize. Kroz različite iteracije i sezone serije koju je još u šezdesetima stvorio Gene Roddenberry, ovaj je most ostao konstanta u više od 800 epizoda serije.

Odsad tvrdokorni Trekkiji i pasionirani kibiceri mogu virtualno lutati Enterpriseovim komandnim mostom do mile volje, zahvaljujući sofisticiranom i vrlo detaljnom, novom web portalu koji oživljava ovaj prostor.

Stranica sadrži 360-stupanjske 3D modele različitih verzija svemirske letjelice, kao i vremensku crtu evolucije broda kroz povijest franšize
Stranica sadrži 360-stupanjske 3D modele različitih verzija svemirske letjelice, kao i vremensku crtu evolucije broda kroz povijest franšize

Stranica sadrži 360-stupanjske 3D modele različitih verzija svemirske letjelice, kao i vremensku crtu evolucije broda kroz povijest franšize. Obožavatelji serije također mogu pročitati detaljne informacije o svakoj verziji dizajna broda, njegovom značaju za priču i pozadini njegove proizvodnje.

Portal zasad ne omogućava interakciju s  linovima iz serije
Portal zasad ne omogućava interakciju s linovima iz serije

Razvijen u čast finala serije "Zvjezdane staze: Picard", objavljene krajem prošlog mjeseca na Paramount+, ovaj portal zajedničko je djelo Roddenberry Estatea, Roddenberry Archivea i tehnološke tvrtke OTOY, a projekt su podržali i umjetnici Denise i Michael Okuda, Daren Dochterman, Doug Drexler i Dave Blass.

"Pomoću nove tehnologije možemo vratiti publiku u prošlost kao da je bila tamo na setu tijekom snimanja "Zvjezdanih staza"i pružiti im prozor u nove dimenzije", pohvalio se Jules Urbach, izvršni direktor OTOY-a.

Komandni most ostao je konstanta u više od 800 epizoda serije
Komandni most ostao je konstanta u više od 800 epizoda serije

Tvorci portala objavili su i kratki video u kojem je prikazan razvoj Enterpriseovog mosta, od prvih skica Pata Guzmana iz 1964. do najnovije inkarnacije na brodu Enterprise-G. Tu je i niz popratnih razgovora s glumcima i ekipom "Zvjezdanih staza", uključujući Williama Shatnera  koji je u originalnoj seriji glumio kapetana Kirka i Terryja Matalasa iz serije "Zvjezdane staze: Picard".

Interaktivni, 3D modeli mostova sadrže iznenađujuću razinu detalja, sve do konzola i turboliftova. Veliki je nedostatak to što ti modeli ne uključuju i likove iz serijala. Fanovi jedva čekaju da se uskoro na portalu pojavi i glas pokojne glumice Majel Roddenberry koja je godinama glumila Enterpriseovo računalo.