40. rođendan legendarnog Sony Walkmana

Uređaj koji je obilježio osamdesete godine prošlog stoljeća i omogućio uživanje u glazbi u hodu na današnji je dan 1979. godine prvi puta pušten u prodaju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. srpnja 2019. u 17:00

Na današnji dan prije četrdeset godina, 1. srpnja 1979. godine, u Japanu je započela prodaja uređaja koji će unijeti revoluciju u način kako se glazba sluša u pokretu. Naravno, govorimo o Sonyjevom Walkmanu, prijenosnom sviraču audio kaseta koji je po prvi puta omogućio svima da, po prihvatljivoj cijeni, glazbu nose sa sobom i slušaju je putem slušalica gdje god se nalazili.

Walkman TPS-L2 bio je prvi model Walkmana koji će prokrčiti put za mnoge uređaje nakon njega, a naziv walkman uskoro će postati generičko ime svih prijenosnih uređaja s audio kasetama. Walkman će u vrlo kratkom roku postati hit pop kulture i promijenit će način kako se glazba sluša: privatno, u pokretu, što nije izašlo iz mode sve do današnjih dana.

Prvi model u Japanu je koštao oko 40 tisuća jena, odnosno tada oko 150 dolara. Prilagođeno za inflaciju, danas je to iznos od oko 500 dolara. U SAD-u je prodaja započela godinu dana kasnije, u lipnju 1980. godine, što je i simbolički označilo početak desetljeća u kojem je Walkman postao ikona – a ljude sa šarenim spužvastim slušalicama moglo se susresti na svakom koraku.

Sony je ukupno, sve do 2010. godine, kada je proizveden zadnji Walkman, prodao preko 400 milijuna ovih uređaja. O kulturološkom efektu dovoljno govori i činjenica da je 1986. godine riječ Walkman ušla u Oxfordov rječnik, te da je samo zbog uživanja u slušanju glazbe 80-ih i 90-ih godina oko 30% ljudi izjavilo da češće vježba i hoda – samo kako bi slušali kasete na ovaj način.

Izravni nasljednik Walkmana, ali ni izbliza toliko popularan, bio je Discman, prijenosni CD player prvi puta predstavljen krajem 1984. godine. Kasnije je, 2000. godine, preimenovan u CD Walkman, ali ni to mu nije mnogo pomoglo – Walkman je i dalje ostao nedodirljiva legenda.