Američki predsjednik spašava ZTE

Nakon izrečene zabrane kupovine američkih proizvoda, probleme u poslovanju kineske tvrtke ZTE sada zajednički žele riješiti američki i kineski predsjednik

Matija Pavlić ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 01:52

U travnju je Američko ministarstvo trgovine izreklo oštru kaznu kineskoj tvrtki ZTE zbog navodnog kršenja uvjeta nagodbe nakon priznanja krivice za krijumčarenje američkih proizvoda u Iran.

ZTE je tada kažnjen sa sedam godina zabrane kupovine proizvoda od američkih tvrtki. Važnost tvrtke ZTE za kinesku ekonomiju, a i značajan utjecaj te odluke na poslovanje kineske tvrtke vidljiv je i u angažiranosti vrha kineske vlasti u pokušaju ublažavanja te odluke.

U cijelu priču sada se uključio i američki predsjednik Trump, koji je po već dobro poznatom običaju o tome javnost obavijestio putem svog službenog Twitter profila. Trump ističe da na rješavanju ovog problema surađuje zajedno s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom.

Dvojica predsjednika navodno zajedno rade na rješenju koji bi ZTE vratio mogućnost normalnog poslovanja, a Trump je zadužio samo Američko ministarstvo trgovine da pronađe neko prikladno rješenje. Zasada nema službenog komentara niti od kineskih vlasti niti od Američkog ministarstva trgovine.