BFS 2021: La Casa de Startup

Najbolja tri startupa s Idea Knockouta 2020. prikazali su svoje proizvode i ideje – pametni sustav za treniranje sportaša, stol za ugostiteljske objekte s grijačem te eksplozivnu društvenu igru

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. veljače 2021. u 12:19

Nikolina Vučković (Wingo), Anto Širić (Sportreact) te Aleksandar Dlabač i Stjepan Jelušić (Codelab, pobjednici Idea Knockouta 2020 predstavili su svoje projekte kojima kreću u osvajanje svjetskog tržišta. Na posebnom eventu u sklopu Bug Future Showa na prikazivanje mogućnosti svojih proizvoda pod oružanom prisilom natjerali su ih ugledni razbojnici, maskote ovogodišnjeg BFS-a, Berlin i Las Vegas.

Sportreact je elektronički sustav za treniranje sportaša, od amatera do profesionalaca. Njegov kreator Anto Širić prikazao je kako se moduli ovog sustava mogu iskoristiti za trening i uvježbavanje brzine reakcija. Za primjer, naši su razbojnici pokušali vježbati i popraviti svoje vrijeme donošenja odluka i reakcije u simuliranoj situaciji udaranja nogometne lopte, sve uz pomoć interaktivnog Sportreacta, koji će jednom koštati između 500 i 1.000 eura.

Drugi projekt koji smo vidjeli je Wingo, inovativni stol za ugostiteljstvo, prvi u svijetu koji ima integrirani grijač za noge koji ne rasipa suvišnu energiju. U usporedbi s električnim grijalicama, stol Wingo troši i do deset puta manje električne energije – što bi moglo biti idealno rješenje u situaciji kada bi se terase kafića otvorile zimi. Stol je trenutačno u fazi razvoja i certificiranja, planirana cijena u budućnosti bit će oko 1.000 eura.

Stol, ako ste se pitali, neće zagrijati piće koje je na njemu, već samo noge onih koji sjede za stolom. Kada su noge tople, kaže Nikolina Vučković, toplo je i cijelo tijelo, pa je pozicija grijača u ovom slučaju idealna. Wingo stol u potpunosti je hrvatski proizvod.

Pobjednici Idea Knockouta pokazali su svoju kofer-bombu, interaktivnu društvenu igru koja se sastoji od simulacije deaktiviranja komplicirane eksplozivne naprave. Bomba se deaktivira rješavanjem niza zagonetki i pitalica, uz suradnju najmanje dva člana tima – jedan od kojih čita upute a drugi se snalazi po elektroničkom sklopovlju u koferu, ne bi li zajedničkim snagama razriješili enigmu, koja je svaki puta drugačija.

Proizvod je razvijen zajedničkim snagama u Osijeku i Podgorici, a trenutačno je u posljednjoj fazi pripreme za serijsku proizvodnju. Sljedeći će korak biti predstavljanje na ovogodišnjoj IFA-i u Berlinu, gdje su izlagačko mjesto zaslužili uspjehom na Idea Knockoutu.