BFS 2022: Sve je danas tech

Čelni ljudi kompanija koje su prihvatile disrupciju tržišta i već kroče nepoznatim digitalnim svijetom otkrili su kako se nose s novim tehnologijama i inovacijama u okruženju koje se stalno mijenja

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. veljače 2022. u 15:05

Disrupcija naša svagdašnja – obično dolazi od startupa koji se predstavljaju kao izazivači velikim korporacijama. Cilj panela "Fintech, Insuretech, Mediatech, Svaštaneštotech... kako je tech disruptao korporacije?", bio je odgovoriti na pitanje kako se u tom "disruptiranom" svijetu snalaze korporacije.

Panel raspravom ravnao je direktor Buga Aron Paulić, a njegovi su sugovornici bili Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma, Vančo Balen, član Uprave Croatia osiguranja, Zoran Turković, CEO 24 sata te Hrvoje Ćosić, CEO Aircasha.

Tehnologija je zauvijek promijenila naše živote, a to će se i nastaviti, iako je teško reći kako će svijet izgledati kroz deset godina, kazala je Nataša Rapajić. Na pitanje što je još preostalo za digitalizirati, ističe da su tu kandidat prije svega poslovni procesi u tradicionalnim kompanijama.

S time se slažu i u Croatia osiguranju – u posljednjih se 10 ili 15 godina poslovanje promijenilo u potpunosti. Kao primjer transformacije Vančo Balen je naveo činjenicu da na radnim mjestima više gotovo da nema papira, ali da je malo koje radno mjesto danas bez dva monitora. Njihov iskorak u digitalni svijet je potpuno digitalno osiguranje LAQO, autoosiguranje bez ikakve "papirologije".

U 24 sata također je primjetan istup u nove tehnologije, jer su povrh papirnatog izdanja (koje je bilo zadnje uspješno pokrenuto dnevno izdanje novina u Hrvatskoj) pokrenuli i web portal, koji svakodnevno posjećuje oko 900 tisuća ljudi. "Navike konzumenata se mijenjaju, a mi se tome samo prilagođavamo", kaže Zoran Turković.

Hrvoje Ćosić kaže: "Naša ideja je za korisnika omogućiti razne vrste plaćanja, brzo i jednostavno, što je samo po sebi disruptivno. Kad je riječ o inovaciji, naša je najveća inovacija u načinu distribucije kartice – pa se nju danas može kupiti na brojnim prodajnim mjestima."

U raspravi je istaknuto kako sve ove kompanije naglasak stavljaju na razvoj novih kadrova, pri čemu se mlade potiče na razvoj karijere u IT-u.

Što se očekuje od budućnosti? Autonomni automobili i taksiji, blockchain tehnologije i NFT, ali i metaverzum – trebali bi biti pokretači nove ere digitalizacije u skorijoj budućnosti, zaključak je rasprave.