Boeingova svemirska putnička kapsula na čekanju do daljnjega

Iako je prvo lansiranje kapsule Starliner s posadom bilo zakazano za početak svibnja, tehnički su ga problemi odgodili, a niz poteškoća uzrokovao je i dodatno pomicanje rokova

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. svibnja 2024. u 06:43
📷 NASA/Joel Kowsky
NASA/Joel Kowsky

Ovo jednostavno nije Boeingova godina. Uz brojne probleme s reputacijom u segmentu avijacije, imidž su mogli donekle popraviti prvim uspješnim lansiranjem astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, no njihova nova kapsula Starliner nije zadovoljila na tom prvom testu s posadom. Prvo lansiranje je, nakon više odgoda cijelog projekta, bilo zakazano za 6. svibnja, no tada je bilo odgođeno dva sata prije planiranog termina, "zbog dodatnih sigurnosnih provjera".

Treća sreća?

Umjesto početkom tjedna, Starliner je u orbitu imao poletjeti tog petka, no to se ipak nije dogodilo. Kvar na ventilu spremnika tekućeg kisika, zaduženome za reguliranje tlaka, bio je prvi uzrok odgode. Nakon toga ventil je zamijenjen i testiran sredinom mjeseca, pa je kapsula bila na rasporedu za lansiranje 21. svibnja. Međutim, taj pokušaj otkazan je zbog otkrivenog "malenog curenja helija" u servisnom modulu, s jednog od 28 pomoćnih potisnika.

📷 NASA/Joel Kowsy
NASA/Joel Kowsy

NASA i Boeing odmah su prionuli na popravak i najavili novi termin lansiranja, 25. svibnja, ali samo dan nakon te objave i on je uklonjen iz rasporeda. Raketa Atlas V, s putničkom kapsulom CST-100 Starliner i dalje ostaje vertikalno postavljena u pogonu NASA-e na Cape Canaveralu, dok su astronauti Butch Wilmore i Suni Williams pušteni iz predlansirne karantene kako bi proveli nešto vremena sa svojim obiteljima prije lansiranja.

Novi mogući datum lansiranja, pak, nije objavljen. NASA kaže da se kontinuirano radi na procjeni opravdanosti leta u tim uvjetima, tehničkoj izvedbi letjelice i redundantnih sustava. Na tim područjima, kažu, ima još posla, a o mogućem novom terminu lansiranja još će se diskutirati. Do daljnjega, dakle, Boeingova će kapsula ostati na Zemlji.

Posada na čekanju: Suni Williams i Butch Wilmore 📷 NASA
Posada na čekanju: Suni Williams i Butch Wilmore NASA

Trenutačno nije poznato hoće li biti moguće obaviti navedeno lansiranje prije kraja srpnja ili tijekom kolovoza, do kada na Međunarodnoj svemirskoj postaji postoji otvorena priključna točka za prihvat kapsule. Nakon toga na ISS-u će biti nešto veća "gužva", jer tijekom kolovoza tamo stiže nova posada SpaceX-ovim Dragonom i nekoliko teretnih kapsula – što bi moglo dodatno odgoditi premijerni let Starlinera s astronautima.