Bogataš ima pametnijeg posla, pa s Bezosom u svemir leti 18-godišnjak

Osoba koja je nedavno platila gotovo 30 milijuna dolara kako bi poletjela na rub svemira s Jeffom Bezosom, baš taj dan ima neodgodivog posla, pa je Blue Origin pronašao zamjenu

Sandro Vrbanus subota, 17. srpnja 2021. u 06:00

Narednoga utorka, 20. srpnja, kada Blue Origin lansira svoju prvu posadu na rub svemira, u putničkoj će se kapsuli nalaziti prilično jedinstvena i šarolika posada. Od ranije znamo da će na visinu od 100 kilometara raketom New Shepard biti lansiran vlasnik kompanije i najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos. Uz njega će letjeti i njegov brat Mark također.

Početkom ovog mjeseca bilo je najavljeno i kako će treća putnica biti pionirka američkog svemirskog programa, 82-godišnja Wally Funk. Ona je bila najmlađa polaznica programa Mercury 13, koji je služio obuci prvih žena za astronautkinje u ranim 60-im godinama prošlog stoljeća. NASA ih tada ipak nije bila uzela u obzir, pa je Wally Funk osoba koja je vjerojatno najduže čekala da poleti u svemir.

Zahvaljujući Bezosovoj raketi postat će najstarija astronautkinja ikada lansirana u svemir ili do njegovog "ruba", tj. visine od 100 kilometara.

Najstariji i najmlađi član posade

Budući da u putničku kapsulu stane četvero astronauta, zadnje mjesto Blue Origin je dao na licitaciju. Proces je završio pobjedničkom ponudom od čak 28 milijuna dolara (plus provizija), što znači da je nepoznat netko bio spreman dati čak 29,68 milijuna dolara kako bi na nekoliko minuta letio novom svemirskom raketom i iskusio bestežinsko stanje u društvu Bezosa.

Oliver Daemen
Oliver Daemen

No, taj netko sada je odustao od lanisranja, "jer ima druge planove u rasporedu". Neimenovani će bogataš svoju skupocjenu kartu iskoristiti na jednom od budućih letova Blue Origina, objavljeno je ovoga tjedna, a kompanija mu je odmah našla i zamjenu.

Zamjenski astronaut bit će 18-godišnji Nizozemac Oliver Daemen, koji je također sudjelovao u aukciji, ali njegova ponuda nije bila dovoljno visoka da mu osigura mjesto na prvom letu. Sada će ipak imati priliku upasti na njega. Daemen je inače sin osnivača privatnog nekretninskog investicijskog fonda Somerset Capital Partners, pa se čini kako mu je otac priuštio jedinstven poklon.

Bezosova će kompanija tako sljedećeg tjedna svijetu podariti najstarijeg i najmlađeg člana astronautske posade u povijesti.

Nije prošlo bez kontroverzi

Pitanje nepoznatog pojedinca koji je imao 30-ak milijuna dolara za ulaznicu za premijerni svemirski let Blue Origina, a potom od njega odustao "zbog problema s rasporedom", otvorilo je mnogo pitanja i internetskih rasprava. Neki se, tako, pitaju što je moglo biti važnije od skupog leta u svemir. Drugi nagađaju da osoba možda ima problema sa zdravljem, pa je iz tog razloga odustala od ovog lansiranja.

Treći, pak, vjeruju kako je sve bio samo Bezosov trik za privlačenje pozornosti. Njihova teorija kaže kako je on osobno, putem posrednika, izlicitirao ovako visoku cijenu, kako bi dao na važnosti svojoj kompaniji, da bi potom izmislio "probleme s rasporedom" i izvukao se bez da objavi tko je na aukciji zaista kupio kartu za svemirski let.