Četvrti SpaceX-ov Starship izgubljen u magli

SpaceX je u utorak poslijepodne testirao svoj novi prototip Starshipa, oznake SN11, pri vrlo slaboj vidljivosti. Raketa je izgubljena prilikom manevra slijetanja, no kvalitetne snimke događaja nema

Sandro Vrbanus utorak, 30. ožujka 2021. u 19:45

U utorak u 15 sati SpaceX je, u manje od četiri tjedna nakon prošlog testnog leta Starshipa, obavio još jedan. Ovoga puta je iz njihove baze Starbase, u blizini mjesta Boca Chica u Teksasu, lansiran prototip Starshipa serijskog broja 11 (SN11). Plan je bio kao i do sada – lansirati raketu vertikalno uvis do visine od 10 kilometara, ugasiti tri raketna motora Raptor, okrenuti letjelicu na bok i aerodinamičkim površinama zakrilca kontrolirati krstarenje, te u posljednjim sekundama ponovno upaliti motore, zarotirati raketu natrag u vertikalan položaj i tako je spustiti na tlo.

Prva tri pokušaja završila su eksplozijama prilikom ili nedugo nakon slijetanja, a slično je bilo i ovoga puta. No, za razliku od ranijih, ovaj je pokusni let obavljen pri uvjetima vrlo slabe vidljivosti zbog magle, pa kamere nisu zabilježile trenutak gubitka rakete. U kratkom nizu fotografija i priloženom videu možete vidjeti otprilike kako je let izgledao:

Pripreme za lansiranje u magli
Pripreme za lansiranje u magli
Uspješne prve minute leta
Uspješne prve minute leta
Nekoliko minuta vertikalnog penjanja prema planu
Nekoliko minuta vertikalnog penjanja prema planu
Okretanje na bok i uspješno poniranje
Okretanje na bok i uspješno poniranje
Gubitak signala kod ponovnog paljenja
Gubitak signala kod ponovnog paljenja

Entuzijasti koji sva SpaceX-ova lansiranja u Teksasu prate i uživo prenose na YouTubeu prijavili su kako je eksplozija bila snažna, čini se da se dogodila prije samog slijetanja, a raketa se razletjela tako da su njezini dijelovi bili razbacani stotinama metara oko predviđene sletne površine.

Elon Musk napisao je kako je to sve danak brzom razvoju, te kako je "barem krater na pravom mjestu".