Crew Dragon SpaceX-a vratio se na Zemlju

Nakon uspješnog prvog polijetanja i spajanja s Međunarodnom svemirskom postajom, SpaceX-ova putnička kapsula sretno se vratila na Zemlju

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. ožujka 2019. u 04:03

2. ožujka svjedočili smo uspješnom lansiranju putničke svemirske kapsule Crew Dragon. Prva putnička kapsula jedne privatne svemirske kompanije odletjela je na raketi Falcon 9 u orbitu i tako upisala SpaceX još jednom u povijesne knjige. Nedugo potom spojila se s Međunarodnom svemirskom postajom i tamošnjim astronautima omogućila da u nju uđu i preuzmu sav teret koji je ponijela – prije nego u jednom od sljedećih letova na ISS ponese i prve astronaute.

Tijekom jučerašnjeg dana, nakon tjedan dana boravka u svemiru, Crew Dragon se odvojio od ISS-a i krenuo u deorbitiranje, te je sretno, mekano i po planu, "bućnuo" u Atlantski ocean oko 450 kilometara od obale Floride. S kapsulom se na Zemlju vratila i testna lutka Ripley, opremljena senzorima koji bi trebali pokazati koliko bi ovakvo putovanje trebalo biti sigurno i udobno za buduće astronaute, i, možda, svemirske turiste.

Nedugo po slijetanju u ocean kapsulu je preuzeo spasilački brod i vratio je na sigurno tlo, gdje će sada proći daljnja testiranja. Prođe li sve kako treba, u narednim mjesecima uslijedit će testiranje neplaniranog prekida leta s velike visine, a do ljeta bi Crew Dragonom trebala poletjeti i prva ljudska posada. Za SAD ovo će biti velik trenutak jer će se nakon 2011. godine i ukidanja Space Shuttlea, s njihovog tla i njihovom letjelicom ljudi vratiti u svemir.