Uspješno testno lansiranje putničke kapsule CrewDragon SpaceX-a

SpaceX je jutros svojom raketom Falcon 9 uspješno po prvi puta lansirao putničku kapsulu, što je samo korak do lansiranja ljudi u svemir s tla SAD-a nakon 8 godina

Sandro Vrbanus subota, 2. ožujka 2019. u 14:00

Tijekom jutra Sjedinjene Američke Države ostvarile su vrlo bitan korak prema svome cilju – da budu ponovno u stanju astronaute u svemir slati s neke od lansirnih rampi na tlu svoje zemlje. Naime, od srpnja 2011. godine, otkako je prizemljena flota Space Shuttlea, astronauti su na Međunarodnu svemirsku postaju i u druge misije išli isključivo ruskim letjelicama. Sada je SpaceX sa svojom putničkom kapsulom Crew Dragon ponovno vratio nadu u američka lansiranja posade.

Raketa Falcon 9 uspješno je, s lansirne rampe 39A u Cape Canaveralu na Floridi prema ISS-u lansirala ovu kapsulu s 200-tinjak kilograma tereta i antropomorfnom lutkom. Prvi stupanj rakete se potom vratio na autonomnu platformu u Atlantskom oceanu, dok je kapsula nastavila svoj put prema orbiti. Tamo će imati zadatak spojiti se s ISS-om, te se kasnije (8. ožujka) vratiti na Zemlju – gdje će Crew Dragon moći biti "recikliran" za višestruku upotrebu, jednako kao i raketa koja ga je lansirala.

SpaceX razvija Crew Dragon od 2014. godine s isključivom namjenom slanja NASA-inih astronauta u svemir, jednako redovno i uspješno kako sada teretnim kapsulama na ISS šalje opremu. Današnje uspješno pokusno lansiranje misije Demo-1 velik je korak ka tom cilju.

Lutka Ripley služi kao zamjena za prave astronaute
Lutka Ripley služi kao zamjena za prave astronaute

Nakon ovog događaja ista kapsula u narednim bi mjesecima trebala odraditi i test prekida misije s velike visine, a ako sve prođe u redu već u srpnju bi na Demo-2 misiji Crew Dragonom trebali poletjeti prvi astronauti. Crew Dragon je izrađen za prijevoz četiri putnika, što je jedan više nego što ih sada može ponijeti ruski Soyuz. Na testnom letu, kaže Elon Musk, sudjelovalo ih je dvoje: