Dio SpaceX-ove putničke kapsule pao na polje u Australiji

Farmeri u zabačenom dijelu jugoistočne Australije pronašli su nekoliko dijelova svemirskog otpada, za koji se smatra da je tamo došao kao ostatak putničke kapsule Crew Dragon

Sandro Vrbanus utorak, 2. kolovoza 2022. u 10:49

Ne padaju samo ostaci kineskih raketa nekontrolirano na Zemlju – dokaz za to je i nedavno otkriven oveći komad svemirskog otpada koji je završio na jugoistoku Australije, u blizini mjesta Dalgety, otprilike na pola puta između Melbournea i Sydneya. Na jednoj livadi, daleko od naseljenog mjesta, jedan je tamošnji farmer prije nekoliko dana pronašao oko tri metra visoku strukturu, očito načinjenu ljudskom rukom za potrebe svemirskih letova. Ona je pronađena zabijena u tlo, dok je u njezinoj blizini pronađeno još nekoliko sličnih dijelova letjelice.

Amateri identificirali ostatke

Službene će institucije Australije tek objaviti rezultate svoje istrage, no amaterski istraživači već smatraju da su otkrili o čemu je riječ. Naime, 9. srpnja iznad tog dijela Australije stanovnici su prijavili da su čuli udar nalik onome kod probijanja zvučnog zida te da su vidjeli predmet koji velikom brzinom leti nebom.

U to vrijeme i na tom mjestu otkriven je samo jedan kandidat za misteriozni objekt. Naime, svemirska putnička kapsula Crew Dragon Resilience, u vlasništvu SpaceX-a, koja se s Međunarodne svemirske postaje vratila u svibnju prošle godine, za sobom je u orbiti ostavila svoj plašt, za koji se znalo da će pasti na Zemlju više mjeseci nakon kontroliranog prizemljenja kapsule.

Crew Dragon prije lansiranja i njegov pokrov koji je vjerojatno pao u Australiji 📷 Teslarati
Crew Dragon prije lansiranja i njegov pokrov koji je vjerojatno pao u Australiji Teslarati

Dijelovi pronađeni u Australiji po obliku i konstrukciji podudaraju se s "perajom" tog plašta. Mjesto pada nedavno je obišao australski astrofizičar Brad Tucker, koji je objavio i nekoliko fotografija te video reportažu s pašnjaka na kojem je dio SpaceX-ove kapsule i dalje zabijen u tlo.

Prema važećim međunarodnim sporazumima, u ovakvim slučajevima, za sve posljedice pada svemirskog otpada odgovorna je zemlja iz koje je raketa lansirana. Iz tog razloga moguće je da će australske vlasti pozvati SAD ili SpaceX da "počiste za sobom" i prikupe dijelove putničke kapsule.